Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2006

College presenteert Programmabegroting 2007

Parkeertarieven omhoog, sluitingstijden De Grent verruimt, meer groen in de wijken, aanpak kustverdediging en wegnemen bouwrestricties

Noordwijk – Het college van burgemeester en wethouders presenteerde dinsdag 26 september de programmabegroting voor de komende jaren. Wethouder van Financiën Gerben van Duin (Verenigd Noordwijk) overhandigde de begroting van het college aan de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Jan de Ridder (CDA). Dit is de eerste begroting van het nieuwe college dat haar intrede deed na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar en is gebaseerd op de voornemens die terug te vinden zijn in het coalitieakkoord ‘Noordwijk in Balans’.

Joep Derksen

Als eerste het goede nieuws: de gemeentelijke belastingen zullen minder stijgen dan de inwoners van Noordwijk de afgelopen jaren gewend zijn geweest. Was de stijging van de gemeentelijke tarieven de afgelopen jaren gemiddeld 4%, dit zal in 2007 dalen naar 3%. Deze daling zal worden voortgezet, zodat de belastingen en tarieven in 2009 nog maar 2% verhoogd zullen worden. Ook de toeristenbelasting voor kleinere hotels gaat omlaag.

De parkeertarieven echter worden wel verhoogd, met een totaal percentage van 15%. Daarnaast wil het college een instrument invoeren dat de toeristenbelasting zal vervangen voor een systeem, waarbij alle ondernemers in Noordwijk zullen bijdragen aan het gemeentelijke toeristenbeleid. Het college wil de zogenaamde free riders (ondernemers die wel profiteren van het toerisme, maar er niet aan meebetalen) een bijdrage laten leveren. De gemeente wil de ondernemers dwingen een bijdrage te leveren aan gezamenlijke doelen, zoals graffitiverwijdering.

Nieuw beleid

Het college heeft 850.000 euro vrijgemaakt voor nieuw beleid. Een aantal plannen werd toegelicht door de wethouders. Ton van Rijnberk gaf aan dat de gemeente zich blijft inzetten voor het op termijn met 600 woningen bebouwen van Bronsgeest-Noord; de gronden daar worden vooralsnog niet verkocht.

Daarnaast organiseert de gemeente een werkconferentie met de horeca, politie, bewoners en Connexxion om een proef voor andere, verruimde, sluitingstijden op de Grent op te zetten. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om diensten en producten, waaronder ook de milieustraat, uit te besteden. Twee adviesraden worden opgezet: een adviesraad voor jeugd- en jongerenbeleid (met professionals én jongeren) en één voor economische vraagstukken.

De kustverdediging zal worden aangepakt met het aanleggen van een dijk over de gehele lengte van de Koningin Wilhelmina-boulevard. Als dit project is afgerond, zullen de bouwrestricties worden weggenomen en kunnen projectontwikkelaars in Noordwijk aan Zee weer aan de slag. Wat de geluidsoverlast van Schiphol betreft, wil Noordwijk een eigen meetpunt hebben binnen de gemeente. Ook zetten burgemeester en wethouders in op de realisatie van een ringweg om Teylingen en de aanpak van de knelpunten Postviaduct (A44) en de Rijnlandroute (A44 – A4). De ringweg om Teylingen staat overigens op losse schroeven, nu blijkt dat deze gemeente de financiën voor het woonproject Hooghkamer niet tijdig kan afronden.
Groen
Er moet meer groen komen in de wijken in Noordwijk aan Zee, zo vindt wethouder Leendert de Lange, onkruidbestrijding moet milieuvriendelijk worden, afvalstromen beperkt en energie moet bespaard worden. Om dit alles te realiseren is 100.000 euro opgenomen in de programmabegroting. Overigens kan de gemeente nog geen schatting maken van de omvang van financiële risico’s die gemeente in de toekomst loopt op het gebied van bodemsanering. Een van de risicolocaties, zo geeft het college aan, is het terrein van de voormalige gasfabriek aan de Losplaatsweg.

Het toerisme in Noordwijk is een grote bron van inkomsten, maar daarnaast wil de gemeente de economische bedrijvigheid verbreden. Met name wordt gekeken naar de sectoren ruimtevaart en biotechnologie. Bedrijven die zich willen vestigen of willen uitbreiden, worden actief begeleidt door de nieuw aan te stellen accountmanager.

Voor vragen over Wonen, Welzijn en/of Zorg, kunnen de inwoners terecht bij het Lokaal Loket, dat wordt geïntegreerd in de gemeentewinkel, verspreid over meerdere locaties.

Of Noordwijk met deze programmabegroting daadwerkelijk in balans zal zijn de komende jaren, zullen de inwoners zelf kunnen ondervinden.