Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2006

‘Het is een stimulans om mensen aan het lezen te zetten’

Wethouder Wilbrink opent landelijke actie ‘Nederland leest’

Sassenheim – Afgelopen vrijdagavond is de landelijke actie ‘Nederland leest’ begonnen. Van 20 oktober tot 17 november krijgt iedere bibliotheekbezoeker het boek ‘Dubbelspel’ gratis op vertoon van zijn of haar pasje. Doel van deze actie is, dat heel Nederland het boek leest en met elkaar in discussie gaat over de onderwerpen.

Joep Derksen

Wethouder Wilbrink, die het openbaar bibliotheekwerk in haar portefeuille heeft, deelde om half acht ’s avonds de eerste exemplaren van het door Frank Arion geschreven boek uit aan de bezoekers. Burgemeester Schelberg en wethouder Van der Zon deden op dat moment precies hetzelfde in de bibliotheken van respectievelijk Warmond en Voorhout.

Gevraagd naar wat zij vindt van dit initiatief van Nederland leest, is de wethouder direct enthousiast: ‘Ik vind het ongelooflijk leuk. Dit is echt een stimulans om iedereen aan het lezen te zetten en ik hoop dat het heel veel effect heeft. Juist het feit dat groepen mensen worden gestimuleerd om te praten over dit boek en de onderwerpen daarin, trekt mij aan. Het boek ga ik zeker lezen: binnenkort heb ik een paar dagen vrij en dan lees ik het in een adem uit.

Overspel

Een van de medewerksters van de bibliotheek Sassenheim is Liselotte Dessauvagie. Zij heeft Dubbelspel, dat in 1973 voor het eerst gepubliceerd werd, al gelezen: ‘Het boek gaat over het leven op Curaçao en vier mannen die domino spelen. Twee van deze heren zijn getrouwd en hun vrouwen hebben geheime affaires met de twee dominospelende vrienden.’ Liselotte vervolgt enthousiast: ‘De persoonlijkheden worden sterk neergezet en er komen allerlei thema’s aan bod zoals ontrouw, kolonialisme en politiek.’ Het boek zelf is door de schrijver opgedragen ‘aan alle vrouwen met moed’.

Dit jaar is het de eerste keer dat leden van meer dan 1000 bibliotheken in Nederland een gratis boek krijgen in het kader van Nederland leest. De bedoeling is echter om er een jaarlijks evenement van te maken om zo het lezen te promoten. Dit is indertijd ook het uitgangspunt geweest om de boekenweek en kinderboekenweek te starten en deze acties zijn ook zeer succesvol gebleken.

Een van de moeders die met haar dochter een gereserveerd boek kwam ophalen, was Ellen Zeestraten. Ze had nog niet van de actie om een gratis boek te krijgen gehoord maar vond het een prima initiatief: ‘Voor ons Nederlanders is het altijd heerlijk om iets gratis te krijgen’. Ellen’s kinderen maken heel veel gebruik van de bibliotheek: ‘Op school moeten ze vaak werkstukken en projecten maken. Om inspiratie op te doen, lenen onze kinderen veel boeken uit de bibliotheek.’