Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2006

Ondernemers bouwen website waar inwoners met vragen terechtkunnen

‘Lokaal Loket heeft de toekomst’

Hillegom – Sinds twee maanden is de website www.lokaallokethillegom actief. Op deze site kunnen inwoners informatie vinden over wonen, zorg, welzijn en inkomensondersteuning. Henk Westerhuis van OQpress en Frank & Martha Meijer zijn de geestelijke ouders van deze website.

Joep Derksen

Frank (39) en Henk (‘Even in de veertig’) vertellen: ‘We zijn in de afgelopen jaren met elkaar gaan samenwerken. Henk is de man van de originele ingevingen en Frank en Martha kunnen de websites goed ontwikkelen en onderhouden.’ Enige jaren geleden ontwierp Henk een beeldmerk voor de gemeente Noordwijk. Het resultaat beviel de badplaats zo goed, dat ze hem ook gevraagd hebben om een website te ontwikkelen, waarop de burgers gemakkelijk informatie konden vinden.

Henk: ‘Nu ben ik zelf niet zo’n whizzkid, maar gelukkig kende ik Frank en die kon dit project prima mee helpen sturen.’ Frank vult aan: ‘Precies. We hebben op dit moment voor vier gemeentes, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Oegstgeest de ‘Lokaal Loket-sites’ opgezet. Ons voornaamste doel is, dat de bezoeker van de site snel en eenvoudig de informatie kunnen vinden die ze zoeken. De website ziet er wellicht vrij eenvoudig uit, maar we hebben ervoor gezorgd dat elk onderwerp dat op de website staat, in twee muisklikken opvraagbaar is.’

Proef

Die proef werd meteen op de som gesteld, dus vroeg de journalist om informatie te laten zien over gehandicaptenparkeerkaarten. En inderdaad; via het blokje ‘Welzijn’ en ‘Gehandicaptenparkeerkaart’ zijn de voorwaarden, omschrijving, kosten en manieren van aanvragen snel en eenvoudig te vinden. Frank: ‘Dat is ook de kracht van ons systeem. Gemeentes hebben vaak heel lange, ambtelijke teksten die ze op de site over een bepaald onderwerp willen hebben. Wij korten deze teksten in tot korte en begrijpelijke informatie. In het begin waren de ambtenaren nog een beetje huiverig over deze veranderingen, maar nu horen we er niets meer van. We zorgen er dan ook voor, dat alle teksten in dezelfde stijl op de site geplaatst worden.’

De twee ondernemers zijn zich bewust van de grote mogelijkheden van de internetversie van het Lokaal Loket: ‘Op dit moment hebben we de sites voor drie gemeentes opgezet, maar we zijn al in gesprek met andere gemeentes in de Duin- en Bollenstreek die ook de mogelijkheden zien van ons concept. Nu al krijgen de sites duizenden hits per maand en het aanbod van informatie zal alleen nog maar groeien.’ De verwachting is, dat de inwoners over een paar jaar voor veel vragen niet meer naar het gemeentehuis hoeven, maar de informatie gewoon thuis achter hun computer kunnen bekijken.

Toekomst

Is het Lokaal Loket de toekomst? Frank: ‘Absoluut. Straks vragen de mensen bijvoorbeeld hun rijbewijs digitaal aan en hoeven dan alleen naar het gemeentehuis om dit pasje op te halen. Weliswaar zijn er nu nog heel veel mensen die geen idee hebben hoe het internet werkt, maar onze kinderen weten later niet beter. Het zal nog een paar jaar duren voordat Lokaal Loket ingeburgerd is, maar het is een onomkeerbaar proces. Juist door Lokaal Loket vindt een gerichtere communicatie plaats tussen burgers en de gemeente en veel eenvoudige vragen kunnen snel en effectief worden afgehandeld. Maar uiteraard kunnen de inwoners voor complexe vragen nog altijd naar het gemeentehuis.’

Voor meer informatie:
www.lokaalloket.info, www.oqpress.nl, www.my-link.nl, www.lokaallokethillegom.nl, www.lokaalloketlisse.nl, www.lokaalloketnoordwijk.nl, www.lokaalloket.oegstgeest.nl.