Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 januari 2007

Stichting Jeugd & Jongerenwerk kijkt uit naar opening @hok

Voorzitter Bastel: “We zijn geen concurrentie voor de lokale horeca”

Voorhout – Op 19 januari wordt @hok, het multicultureel centrum voor jeugd en jongeren aan de Jacoba van Beierenweg 118b, officieel geopend. Het is het voorlopig hoogtepunt en afsluiting van een lange periode van voorbereidingen voor de Stichting Jeugd & Jongerenwerk Voorhout (SJJV). Wolfgang Bastel, de 55-jarige voorzitter van SJJV, vertelt over de voorliggende periode en de plannen voor de toekomst.

door Joep Derksen

Bastel legt uit: “De SJJV is ontstaan uit de fusie tussen de Stichting Jeugdraad Voorhout, die zich met haar activiteiten richtte op de jeugd tot 16 jaar, en Ex-voto, waarbij jongeren van 16 jaar en ouder geëntertaind werden. Door de samensmelting van de twee stichtingen wordt de hele breedte van de doelgroep afgedekt en dat is heel gemakkelijk gegaan. Ook de gemeente ondersteunde deze fusie, want zij zijn voorstander van minder rompslomp als het gaat om contactpunten voor doelgroepen.”

Het SJJV-bestuur bestaat momenteel niet alleen maar uit jongeren en dat was bij de twee vorige stichtingen wel eens anders. Dat is een bewuste keuze geweest, zo vertelt Bastel: “Om de nieuwbouw van @hok in goede banen te leiden, is gezocht naar een bestuursvorm waar de gemeente vertrouwen in had. Juist in de voorbereidingsfase praat je toch over veel geld en verantwoordelijkheden. Je moet kunnen onderhandelen met aannemers, leveranciers en op de hoogte zijn van milieuplichtige aspecten. Daarom hebben we niet alleen mensen uit de doelgroep in het bestuur, maar ook personen met meer levenservaring.”

Verantwoordelijkheid

Momenteel bestaat het bestuur uit Bastel zelf, Willem Vogels (penningmeester), Caroline Warmerdam (secretaris), Marijn Kunst en Femke van Kampen (coördinator). Daarnaast zijn ook veel coördinatoren actief die allerlei activiteiten opzetten. Bastel: “We willen het oude bestuursconcept van de SJV doorzetten. Na zo’n anderhalf jaar zullen we een aantal jonge mensen uitnodigen om bestuurstaken aan te pakken. Nu al zien we jongeren die heel sterk in hun rol groeien om dingen aan te pakken en die hun verantwoordelijkheid nemen.”

Het gebouw @hok had nooit kunnen bestaan zonder de vele vrijwilligers die honderden uren van hun tijd hebben gestoken in de inrichting van het pand. Bastel spreekt dan ook vol bewondering over deze jongeren: “Ze zijn overdag werkzaam als stratenmaker of werken met geestelijk gehandicapten. En toch steken ze ’s avonds na een lange werkdag vele uren in @hok.”

De nieuwe jongerenwerker, die in september vorig jaar is aangesteld brengt nieuw elan in het werken met de jeugd en jongeren, zo vindt Bastel. “Johan heeft een goede praktische kennis en biedt zijn doelgroep actieve begeleiding. En dat is wel zo belangrijk: op zo’n jongerenwerker hebben we echt zitten wachten.”

Problemen

Er waren nogal wat problemen gerezen rond de akoestiek die niet goed zou zijn. Met name hing er een galm in het gebouw, maar dankzij een extra foamlaag die op het plafond is aangebracht, behoort deze klacht tot het verleden. In @hok zelf zullen vanaf 19 januari iedere vrijdag- en zaterdagavond disco’s worden gehouden voor de kinderen. Daarnaast zijn er het hele jaar door allerlei culturele programma’s en cabaretvoorstellingen. Het eerste cabaretoptreden, gegeven door Onno Ienemey, zal overigens plaatsvinden op de avond voor de opening, als een soort van finale repetitie. De SJJV zal ook zeer scherp controleren dat er geen extreme geluidsoverlast zal zijn voor de omwonenden, maar Bastel verwacht hier geen problemen mee: “Er komen nauwelijks decibellen naar buiten.” Het oude gebouw zal overigens nog gewoon gebruikt worden door SJJV: “We hebben zo veel activiteiten gepland voor het komende jaar, dat we blij zijn dat we beide ruimtes kunnen gebruiken”, lacht Bastel. “Naast cabaret, toneel, horeca en disco hebben we ook twee extra ruimtes die zich richten op het geven van opleidingen, naschoolse opvang, studiebegeleiding, knutseldingetjes en computerles. In het oude pand blijven de schaakclub, de Speelotheek Ikkedie en de knutselclub JCV gewoon zitten. De Kinderkookclub zal uiteindelijk wel verhuizen naar @hok, zo verwacht ik.”

Nieuwtje

De voorzitter had ook nog een nieuwtje: “We gaan een speciale jongerensite opzetten die ook gelinked wordt met de gemeentelijke website.” Hij concludeert: “We zijn heel blij met de samenwerking met de gemeente in het algemeen en de inzet van wethouder Wim Hollart in het bijzonder. Dankzij de financiële injectie van Teylingen in het gebouw @hok, kunnen we onze activiteiten zo opzetten dat ze zichzelf bedruipen. Zo worden we een selfsupporting organisatie. Voor de toekomst hoop ik dat de gemeente de uitdaging aangaat om samen met de verenigingen een actief jeugdbeleid op te zetten. Het is ook voor de gemeente aantrekkelijker om dit beleid niet door intermediaire welzijnsinstanties op te laten zetten, die voor hun werkzaamheden door diezelfde gemeente gesubsidieerd worden. Zorg er als gemeente voor dat je met een eigen beleid komt, waar meerdere spelers bij betrokken zijn.”

Voor de toekomst heeft Bastel ook verregaande plannen: “Het is toch flauwekul dat onze jeugd in Noordwijk gaat stappen!? Hier in Voorhout hebben we een prachtige disco, waarbij alleen gelicentieerde volwassenen bier mogen tappen. Ik wil dolgraag dat de jeugd uit Sassenheim en Warmond naar Voorhout komen; we zijn dan ook geen concurrentie voor de lokale horeca, want meer uitgaande jeugd betekent ook voor hen meer omzet.”