'We hebben alleen nog Geestwater'
Joep Derksen
Eind 2006 was slechts 15% van de huizen in Lisse bestemd als sociale woningbouw en Lisse heeft dus een inhaalslag te maken. De gemeente moet in totaal 148 woningen in de sociale sfeer bijbouwen om de 30% te bereiken, maar dat gaat zeker niet lukken, zo blijkt uit een brief aan Holland Rijnland. Lisse vraagt dan ook toestemming om de periode waarin de benodigde 76 woningen extra worden gebouwd te verlengen tot 2014.
Dat levert gelijk weer een aantal andere pijnpunten op. Binnen de regio wordt namelijk voorgesteld om het percentage van sociale woningbouw, als onderdeel van nieuwe behuizingen, te verhogen naar 40%. Lisse maakt duidelijk in de eerder genoemde brief dat het ‘niet realistisch is te veronderstellen dat wij deze inspanning ook kunnen halen. Wij zien de eerder gestelde 40% norm als niet realistisch en zullen ons hieraan niet kunnen en willen committeren.’ Bij navraag voegde Kippers hieraan toe: ‘Dat wil overigens niet zeggen dat we nooit aan de 40% norm willen voldoen, maar in de periode tot 2014 is het niet realistisch te denken dat we dit percentage kunnen halen.’
Een ander probleem is de vraag waar de 76 extra woningen gebouwd moeten worden. Lisse zit al behoorlijk aan haar grenzen, mede door de beperkingen vanwege Schiphol. Deze zogeheten 20 ke-norm limiteert gemeenten om in de aanvliegroutes huizen te bouwen. De enige concrete mogelijkheid om huizen te gaan bouwen de komende jaren is het project Geestwater, maar het is niet te verwachten dat alle 76 ‘goedkope’ woningen daar neergezet kunnen worden.
Cultureel centrum
En dan gaan de politieke ogen toch richting het cultureel centrum. In 2006 waren er al bedenkingen over de vestiging van het cultureel centrum. Zo stelde juli vorig jaar de VVD nadrukkelijk dat ze de optie van woningbouw open wilden houden, als zou blijken dat het cultureel centrum commercieel niet haalbaar zou zijn. De benodigde bouw van 76 woningen uit de sociale sector kan tot gevolg hebben dat het cultureel centrum al afgeschoten wordt, voordat het is gerealiseerd.
Andere opties als ‘regionale compensatie’, waarbij buurgemeenten extra sociale woningen gaan bijbouwen, zodat Lisse minder huizen in deze sector hoeft te bouwen, ziet Kipper niet zitten. ‘Dan zouden wij de kosten hiervoor moeten betalen aan de buurgemeenten en ik zie niet gebeuren dat hier voldoende politieke steun voor is. Deze weg wordt door het college nog niet bewandeld.’ Feit is ook dat de moeilijkheden om aan de normen te voldoen, gunstig zijn voor Lissese huiseigenaars en projectontwikkelaars. Sociale woningbouw wordt altijd betaald door de opbrengsten van andere woningen, wat weer resulteert in hogere bouwkosten en daardoor verhoogde prijzen. Kippers concludeert: ‘Huiseigenaren zijn spekkoper’.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home