Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 februari 2007

"Het is duidelijk dat de irritatiefactor toeneemt"

Noordwijk – Woordvoerder Eelco Kranenburg reageert namens wethouder voor milieuzaken, Rob de Jong, op de recent gepubliceerde cijfers over geluidsoverlast van Schiphol. In een jaar tijd is het aantal klachten gestegen van 751 naar 1704. Ook het aantal klagers is met meer dan 10% gestegen naar 33. “De grote toename van het aantal klachten is een zorgelijke ontwikkeling, maar de cijfers hangen ook af van de interpretatie die eraan gegeven wordt. Kring breidt zich iets uit en de mensen hebben meer last van de vliegtuigen. De toename van de vliegoverlast wordt overigens niet over de hele linie ervaren, maar we moeten opletten dat deze problematiek niet verder toeneemt.”
Kranenburg: “De cijfers geven een subjectieve beleving aan, maar duidelijk is dat de irritatiefactor toeneemt. Maar de sterk gestegen klachten zijn niet terug te voeren op een verandering van vliegroutes, want die zijn het afgelopen jaar hetzelfde gebleven. Er is dus geen oorzakelijk verband tussen het aantal klachten en een wijziging in de vluchtroutes. Duidelijk is wel dat mensen vaker aan de bel trekken. Dat vindt de gemeente Noordwijk overigens een goede zaak, want we willen graag weten hoe mensen de dingen ervaren. Daarom publiceren we het Cros-meldpunt in de gemeentegids.”

Een ding is duidelijk, de cijfers bevestigen de keuze van Noordwijk’s politici om een geluidsmeetinstrument binnen de gemeentegrenzen te plaatsen. “Dat is belangrijk voor de gemeente”, verklaart Kranenburg. “Noordwijk zet net als andere gemeenten in op een regionaal geluidsmeetnet en ook daarom is het goed dat onze plaats in het samenwerkingsverband van Cros meepraat. Overigens is er op bestuurlijk niveau geen anti-Schiphol stemming. De nabijheid van Schiphol is voor Noordwijk een belangrijke zakelijke factor, maar de mogelijk van een dreigende toename van de overlast wordt serieus genomen.”

Corridor

“De aanvliegroute loopt vanuit zee tussen Noordwijk en Katwijk in, als de vliegtuigen zich aan de routes houden. Er zijn wel eens afwijkingen met deze marges waardoor soms meer overlast ervaren wordt dan andere keren. Het is een smalle corridor waarin de vliegtuigen moeten manoeuvreren en het is niet de bedoeling dat er over de bebouwing gevlogen wordt, maar toch gebeurd het wel eens.”

Zijn de klachten die gemeld worden bij de Cros het spreekwoordelijke puntje van de ijsberg? “De klachten moeten niet gebagatelliseerd worden. Als eenzelfde groep mensen vaker klaagt, is dat een belangrijk signaal: ze klagen namelijk niet voor hun plezier en worden door Noordwijk ook zeker niet als querulanten gezien.” Kranenburg vervolgt: “Het kan zijn dat de bestaande overlast tot meer irritatie leidt, zodat de mensen denken: ‘Nu klaag ik, m aar de overlast blijft op een gelijk niveau. Ik kan me voorstellen dat de berichten over een tweede Kaagbaan leidt tot gevoelens van mensen dat ze nu iets van zich moeten laten horen. Of de klachten het puntje van een ijsberg zijn, is moeilijk te beoordelen. Wat voor de een overlast is, daar kan de ander heel goed mee leven.”

Afwachten
Eerder deze week werd ook bekend dat de plannen voor een tweede Kaagbaan weer uit een lade zijn gehaald. Wethouder De Jong wil eerst de berekeningen afwachten, om te zien wat de gevolgen zijn van een extra aanvliegroute over Noordwijk. Ook wil hij dit onderwerp verder in de Cros bespreken, waar deze plaats sinds 1 januari van dit jaar onderdeel van is. “We weten dat de belangenbehartigers van Schiphol bij voorkeur alleen willen kijken naar het aantal personen dat klaagt, maar je moet ook kijken naar de stijging van het aantal klachten. De cijfers laten zien dat het belangrijk is dat we meedoen aan de Cros. Dat is geen overbodige luxe.”