Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 maart 2007

Wonen langs de vaart is genieten van rust en ruimte

Bollenvelden en water inspiratiebron voor kunstschilder
Vogelenzang – Casper (35) en zijn partner Daniëlle (43) wonen bijna twee jaar in een 250 jaar oud huis op de Noorderleidsevaart. Achter de muren zijn oude ringen weggewerkt, waaraan is af te leiden dat dit huis vroeger dienst heeft gedaan als fourageplaats voor paarden. Ze wonen met veel plezier langs de vaart en vertellen over hun ervaringen.
“Ons huis is klein, maar heel knus en verdeeld in twee delen met taartpunten in het dak. Je woont hier vlak bij het station en de uitvalswegen en we hebben uitzicht op een bollenveld.” Daniëlle is kunstschilder en laat zich door haar omgeving inspireren. De Trekvaart heeft ze nog niet als onderwerp genomen, “Maar wat niet is, kan nog komen.” Ze wonen maar enkele meters af van de Vaart en genieten er dagelijks van.

Het huis waarin de beiden wonen is wellicht wat klein, maar bijzonder knus en redelijk uniek te noemen. “Het is dan ook puur toeval dat we hier terecht kwamen”, zo vertelt Casper. We zijn geen mensen van de grote stad en waren op zoek naar een plek voor ons beiden. Bij het rondrijden door de omgeving zagen we dat dit huis te koop stond en voor we het wisten, was het ons eigendom.”

Casper en Daniëlle zien niets in de plannen die gerezen zijn om van de vaart een meer toeristische trekpleister te maken. “Het is al een trekpleister, want de weg naast de vaart wordt veel gebruikt als fietsroute tussen de bollen door en langs het water. Bovendien rijden hier in de zomer regelmatig Ford Oldtimers langs.” Ze lachen: “Het water is ’s winters ook een prachtige schaatsroute, maar de laatste jaren is het meer klunen geblazen.” Serieus: “Wel zijn er heel veel vissers, dus het moet wel een goede vislocatie zijn, maar onze grote ergernis is dat die mannen hun rotzooi moeten opruimen! Regelmatig rapen we blikjes en rommel op die zijn hebben achtergelaten.”

De plannen om de Leidschevaart op bepaalde plekken te verbreden om zo de natuur meer ruimte te geven, krijgt ook niet direct de handen op elkaar: “Laat de Leidschevaart wel mooi blijven!”

Daniëlle heeft zelf onderzoek gedaan naar de geschiedenis van hun huis, maar er is maar weinig beschikbaar in het historisch archief. Ze haalt een grote map met oude foto’s tevoorschijn, waarvan ze een deel van het internet gehaald heeft. “Kijk, hier wordt in het onderschrift gezegd dat dit ons huis is, maar dat kan niet, want op de foto staat een totaal ander pand.” Daniëlle vervolgt: “Helaas ben ik nog niet veel informatie gekregen over dit historische huis. Misschien is er iemand die dit artikel leest en ons meer over de achtergrond kan vertellen.”

Verdwenen

Vijftig meter verderop woont de buurvrouw in een oude bollenschuur, die deels gerenoveerd is. Bewoonster Diny Stokman vertelt: “We wonen hier al 25 jaar met veel plezier. Inderdaad heb ik gehoord dat de Leidschevaart dit jaar 350 jaar bestaat. Mooi toch!?”

Stokman ziet een toenemend aantal toeristen wel zitten: “In de zomer komen hier hele clubs mensen langs en dat is leuk om te zien. Op de campings die in die tijd ook open zijn, zitten veel jongelui, bootjes met pleziervaarders passeren ons huis en een hoop fietsen zien we op een dag. Dat is ook logisch, want als je hier langsfietst, kom je zo in de Keukenhof uit. Af en toe komen hier oude auto’s en motors en clubverband langsrijden. Dat maakt wel wat lawaai, maar ach, ze zijn voorbij en verdwenen.”

De plannen om de vaart uit te wateren, ziet de kranige vrouw echter totaal niet zitten: “Je moet de Leidschevaart zo laten en een verbreding moet niet ten kosten gaan van de bollenboeren. Bovendien is het onnodig om ‘extra natuur’ te creëren, want binnen vijf minuten zit je in de duinen, waar de planten en dieren alle kanten op kunnen gaan.” Ze besluit: “Er zijn zoveel mogelijkheden om het hier naar de zin te hebben, ga de vaart dan niet verminken in andermans nadeel.”