Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2007

Paviljoenhouders blij met vroege start van de zomer

“Als het moet kunnen we altijd nog op palen gaan staan”

Noordwijk – Veel blije gezichten waren te zien op het strand van Noordwijk, afgelopen weekend. Niet alleen de duizenden badgasten, maar ook de eigenaren van de strandtenten genoten volop. Zelden is het strandseizoen met zulk goed weer begonnen: de terrasjes zaten overvol en de strandstoelen waren grotendeels uitverhuurd.

door Joep Derksen

Vanwege de drukte van de dagen had begrijpelijkerwijs niet iedereen tijd voor een praatje. Bedrijfsleidster Nathalie van der Linden van Alexander Beach liep vlug voorbij met de volgende bestelling: “Het is hier hartstikke druk en ik heb geen tijd om te praten, maar het gaat hier super. Het is helemaal goed!”

Perry van Schie, eigenaar van onder meer De Strandgans, neemt even de tijd om de journalist te informeren over hoe de zaken gaan. “Dit is het derde weekend dat we open zijn en onze verwachtingen met de zomerse dagen in het vooruitzicht zijn hoog. We maken een leuke start, maar één zwaluw maakt nog geen lente!”

Veel van de 144 stoelen, 90 windschermen en 200 ligbedden zijn ’s ochtends vroeg al in gebruik, ziet Van Schie tot zijn genoegen. “Die mensen maken gelukkig ook gebruik van onze versnaperingen: we zien relatief weinig koelboxtoeristen achter onze schermen.”

Opspuiten

De eigenaar gaat in op de problematiek over het feit dat de strandetablissementen in 2008 50 meter naar voren moeten zijn verplaatst, als gevolg van het opspuiten van het strand. Diplomatiek stelt hij: “Dit creëert nieuwe mogelijkheden, want de gemeente wil de duinen verbreden en strand terugwinnen op de zee.” Toch zijn veel ondernemers sceptisch, laat hij weten: “Velen van ons denken dat dit zand toch niet blijft liggen. Bovendien blijft het probleem of je dit aanlengen tot in lengte van jaren volhoudt om het nieuwe strandgedeelte te behouden. Bovendien is de wens dat er voldoende ruimte is om onze stoelen en schermen voor onze etablissementen te zetten.”

Een ander probleem waar de ondernemers tegenaan lopen, is de het punt van de kosten voor het verlengen van de aansluitingen voor gas, water en licht. Van Schie: “Als verhuurder moet de gemeente zorgen voor de nutsvoorzieningen, die wij dan doortrekken. De schade die wij lijden wordt op dit moment geïnventariseerd, maar ik hoop wel dat ze bij het aanleggen van de watervoorzieningen zorgen voor bredere leidingen.” Toch is hij niet negatief over de toekomst, zo blijkt uit zijn optimistische woorden, met een vleugje cynisme: “Er is altijd wel een opening om een goede strandexploitatie te realiseren. Als het moet dan kunnen we altijd nog op palen staan.”

IJskoud

Gé van Roon, mede-eigenaar van strandpaviljoen J. van Roon, is tevreden over het weer, maar is zwaar ontevreden over het feit dat zijn etablissement 50 meter naar voren wordt geplaatst. “Het weer is mooi, maar niet uitzonderlijk, maar in vergelijking met vorig jaar is het wel stukken beter, want toen was het tot eind mei ijskoud.”

Wat de verplaatsing betreft, verheft Van Roon zijn stem: “Je moet met als argumentatie voor de verplaatsing van mijn strandpaviljoen geen drogredenen gebruiken! De gemeente stelt dat dit wordt gedaan in het kader van de kustverdediging, maar daar gaat het helemaal niet om. Het heeft te maken met bouwleges, harde euro’s en het volbouwen van het Gat van Palace. Zeg dat dan ook als gemeente en ga eerlijk met ons om!”

Hij wacht op dit moment de besprekingen met spanning af, maar blijft hopen op een goede afloop. “We willen in ieder geval voldoende ruimte houden voor de stoelen en bedden, maar met onze vragen worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Ik ben sceptisch hoe de dingen gaan verlopen, maar ben op dit moment wel blij dat de zaken goed lopen.” Hij relativeert: “Morgen is het lekker weer, dat is goed voor de geest van de badgasten en goed voor onze zaak.”