Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 mei 2007

Koninginnedag ook in Voorhout feest voor jong en oud

Voorhout – Het was weer tijd voor koekhappen, sjoelen, kindermarkt en blikgooien. Inderdaad: Koninginnedag was weer een feest voor jong en oud.

door Joep Derksen

Natuurlijk begon de dag met een aubades die door wethouder Wim Hollart werd aangekondigd en afgesloten met een ‘Leve de Koningin!’. Alle nog levende Voorhouters die ooit een koninklijke onderscheiding ontvingen, waren speciaal uitgenodigd om bij de aubade aanwezig te zijn en velen hadden gehoor gegeven aan deze oproep. Uiteraard droegen ze met trots hun eerbetoon aan het vele (vrijwilligers)werk wat ze tientallen jaren uitgevoerd hebben.

De aubades zelf met klassieke Nederlandse liederen deden veel meezingende mensen stiekem de aangename rillingen over het lijf lopen. Wie kan er nu stil staan bij de opzwepende klanken van “Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins” of het lied dat iedereen op school heeft gezongen: “Piet Hein, zijn naam is klein” (maar zijn daden benne groot!). En natuurlijk twee coupletten uit het nationale volkslied.

Tweedehands en uit stoffige hoeken van garages opgedoken spullen werden voor een habbekrats van de hand gedaan. Echte antieke stukken doken er op de Voorhoutse kindermarkt niet op, maar de vroege vogels pakten de beste wormen. Iets voor negen uur liep de eerste gelukkige koper al met zijn nieuw verworven sjoelbak richting auto.

Uitvoering

Overal waren ’s ochtends en ’s middags volop activiteiten, waarbij de uitvoering van St. Cecilia in Voorhout weer de show stal. Met een goed getimede middagpauze tussen de festiviteiten door hadden ouders en kinderen de tijd om samen een paar boterhammen te eten en mogelijk een middagslaapje te nemen. Die extra kracht was hard nodig voor de drukke middagprogramma’s die aan de Voorhoutse feestvierders werden voorgelegd.

Duizenden bezoekers kwamen af op het oud Hollands Feest, waar vele klassieke en antieke spelletjes gespeeld mochten worden: klompenrace, blik gooien, hoepelen, koemelken en zaklopen. Ook het Sportparkpop was een doorslaand succes, met optredens van onder meer Sweet Loraine, Feest D.J. Marco, Cover-up en D.J. Petit.
Sinds 1949 wordt Koninginnedag op 30 april gevierd en in die tijd is het slechts zeven keer voorgekomen dat de temperaturen hoger reikten dan 20 graden. De warmste Koninginnedag vond plaats in 1993, met temperaturen tot 28 graden. De gevoelstemperatuur lag vanwege de wind toch wat lager, wat vooral de kinderen merkten die ’s ochtends tijdens de kindermarkt urenlang stilzaten. De veelal meegebrachte dekens, truien en jassen waren dan ook geen overbodige luxe. Maar de rest van de dag straalde de zon en het humeur van alle aanwezigen was navenant. Een ding is zeker: iedereen kijkt nu alweer reikhalzend uit naar het volgende volksfeest!