Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2007

‘Stijging OZB-tarieven binnen de gestelde grens’

LISSE – Naar aanleiding van de OZB-aanslagen heeft de gemeente vele telefoontjes, 50 emails en tientallen brieven ontvangen met vragen, meldingen, bezwaren en aanvragen voor een taxatieverslag.

Behoorlijk wat vragen konden direct door de gemeente beantwoordt worden, zo laat wethouder Bas Brekelmans (VVD) desgevraagd weten. Toch zullen ook dit jaar mensen gebruik maken van de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Brekelmans gaat niet in op individuele klachten, maar wil wel reageren op de vraag of huiseigenaren in Lisse niet meer betalen dan het wettelijk toegestane hogere percentage van 2,75% voor het OZB-tarief.

De vraag aan de wethouder luidde: ‘De gemeente Lisse heeft de maximum procentuele verhoging van de OZB opgelegd. Tegelijkertijd zijn de panden geherwaardeerd en is de waarde van de huizen omhoog gegaan. Betalen de eigenaren procentueel dus meer dan het landelijk toegestane percentage?

Brekelmans: ‘Voor 2007 mogen de OZB-tarieven net meer stijgen dan 2,75% en de OZB-opbrengst mag naar aanleiding van de jaarlijkse (her)taxatie niet hoger zijn dan 102,75% van de opbrengst in 2006. Om in 2008 niet geconfronteerd te worden met een negatieve correctie door het rijk hebben we als gemeente geprobeerd om aan de hand van aanwezige gegevens tot een tariefsbepaling te komen. De tarieven zijn met 2,75% verhoogd ten opzichte van 2006, maar zijn naar beneden gecorrigeerd in verband met de nieuwe, vaak, hogere waarderingen. Macro-economisch gezien klopt het geheel, maar onderling kunnen er hogere c.q. lagere aanslagbedragen zijn opgelegd.