Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2007

“Integratie van verstandelijk beperkten moet normaal zijn”

Headbangen en springkussens hand in hand op Berghpop

NOORDWIJK – Alto’s, punks, skinheads, verstandelijk beperkten, vaders, moeders, kinderen en babies liepen door elkaar op het Berghpop festival. En het was een grote feestelijke bedoening, met optredens van bands als De Hardheid, Relax en Gruppo Sportivo. Tussen de twee podia in konden de kinderen zich volop vermaken op het grote luchtkussen, werden hun gezichtjes geschilderd of mochten ze hun eigen ballon opblazen.

Bert Bergmans, voorzitter van het team dat Berghpop organiseert, vertelt over de doelstelling van dit evenement: “Hiermee willen we de integratie bevorderen van de verstandelijk beperkten en de ‘normale’ mensen. De voorbereiding zelf duurt zo’n negen maanden en na al die jaren dat we het opzetten, is het uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement dat een regionale aantrekkingskracht heeft. De toegang is gratis voor dit familiefeest. Juist de combinatie van activiteiten voor kinderen en de lekkere muziek maakt zo’n dag een feest voor iedereen. Zonder de geweldige inzet van de 40 vrijwilligers hadden we nooit dit evenement kunnen opzetten. De bewoners genieten hier echt van en kijken het hele jaar uit naar vandaag.
Vlak voor het podium waar De Hardheid optreedt headbangt een deel van het publiek dat het een lieve lust is. In een tent verderop poco’d een groepje jongeren, hierdoor opgezweept door de ultraharde hardrockmuziek die te horen valt. Het Berghpop startte om half twee ’s middags en om 17:00 uur hebben de circa 3.500 mensen al 9.000 drankmuntjes gekocht. Een vader loopt met zijn zoontje op de arm door de mensen. Hij vertelt: Het is hier een prachtig feest en ik heb gehoord dat de doelstelling is om verstandelijk beperkten te integreren met andere mensen. Maar dat zou geen doel moeten zijn, als je erbij stil staat. Integratie van verstandelijk beperkten moet de normaalste zaak van de wereld zijn!”