Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2007

‘Dorpskarakter gaat volkomen teloor’

LISSE – ‘Al in 1996 hebben we vastgesteld dat De Verwondering een karakteristiek pand en typisch dorpshuis uit de 19de eeuw is. De Wagenschuur is een historisch 19de eeuws oorspronkelijk bedrijfspand en daar hebben we er niet zoveel van. De Wagenstraat in Lisse is zelfs vernoemd naar de Wagenschuur! Het dorpskarakter gaat volkomen teloor met deze ontwikkelingen.’ Wim Bosch, voorzitter van de Vereniging Oud Lisse (VOL), reageert op het nieuws dat de panden op Kanaalstraat 11 en 15 geveld worden met de slopershamer.

Bosch reageert gelaten op de redenen van Mesman waarom de gebouwen niet worden aangemerkt als historische panden: ‘Ik kan niet zoveel met die opmerkingen. Als je een pand wilt slopen, kun je er altijd wel kritiek op bedenken. De bollenschuur van Grotenhof is ook een bol van ellende, maar staat wellicht wat minder in de weg voor de ontwikkelaar. Daar komt bij dat ik als lid van de monumentencommissie nog altijd geen inzage heb in de lijst met potentiële monumentwaardige panden (de Dorp, Stad en Landlijst, red.). We hadden de hoop dat met de DSL-lijst beschermde dorpsgezichten behouden zouden blijven. De monumentencommissie heeft al in december 2005 het advies gegeven om deze lijst op te stellen. We zijn nu anderhalf jaar verder en nog steeds is deze lijst niet beschikbaar. Dat is mijn grote teleurstelling.

Hij concludeert: ‘Dit is al het zoveelste pand dat gesloopt gaat worden en ik wil het niet over mijn kant laten gaan. De uiteindelijke beslissing is aan het bestuur van de VOL, maar ik ga wel adviseren om een brief te schrijven aan de gemeente. De kans dat we de sloop tegen kunnen houden is gering, maar een brief schrijven is wel het minste wat je kunt doen.’