Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2007

Fracties geven klein deel van beschikbare budgetten uit

HILLEGOM – De rekenkamercommissie heeft deze maand een rapport uitgebracht waarin de uitkomsten staan van een onderzoek naar het gebruik van financiele middelen voor fractieondersteuning. De door de politieke partijen gemaakte uitgaven zijn gerechtvaardigd, zo concludeert de rekenkamercommissie. Wel adviseert dit orgaan de verdeelsleutel van de toe te kennen gelden op een andere wijze op te zetten. ‘De hoogte van het per fractie beschikbare budget wordt in belangrijke mate bepaald door het aantal raadszetels dat een fractie heeft. We bevelen aan deze verdeelsleutel te heroverwegen.’

In Hillegom is in vergelijking met de andere gemeenten een ruim budget voor fractieondersteuning beschikbaar. Het bedrag van € 20 000,- is bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde budget dat bij andere gemeenten beschikbaar is. In 2005 werd in Hillegom 12 ½ % van het beschikbare budget besteed. In de andere gemeenten was dit gemiddeld 40%. Het gemiddelde budget dat fracties ter beschikking wordt gesteld is € 1200,-. In Hillegom is dit € 500,- per fractie. Het gemiddelde budget per raadslid bedraagt € 225,-. In Hillegom is per raadslid € 894,- beschikbaar.

In de onderzochte jaren 2003, 2004 en 2005 werd slechts 22%, 16,5% en 12,5% van het totale fractiebudget van € 20 000,- door de fracties gebruikt. Opvallend is dat de kleinste fractie zowel absoluut als relatief het grootste aandeel in de uitgaven had. Uit het onderzoek door de rekenkamercommissie blijkt dat de procedure gedurende de jaren 2003, 2004 en 2005 is doorlopen zoals in de verordening is vastgelegd.

Bij de huidige in Hillegom gehanteerde verdeelsleutel wordt de hoogte van het per fractie beschikbare budget in belangrijke mate bepaald door het aantal raadszetels dat een fractie heeft. Uitgaven uit het fractiebudget - zoals bijvoorbeeld uitgaven aan advertenties, politieke cafés of websites- zijn echter vooral fractiegebonden. Deze constatering en ook gezien het beeld bij andere gemeenten brengt de rekenkamercommissie ertoe de raad aan te bevelen deze verdeelsleutel te heroverwegen.