Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2007

Bonden van Ouderen en SWOT: apart en toch samen

TEYLINGEN – “Er bestaat nog veel te veel onduidelijkheid over de werkzaamheden van de SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen) en de Bond van Ouderen (BVO) die drie afdelingen heeft in Sassenheim, Warmond en Voorhout.” Nadat deze conclusie getrokken was besloten de vier organisaties samen op te trekken om in een interview duidelijk te maken wat iedere organisatie doet en voor welke dienstverlening of activiteiten de mensen bij de betreffende organisaties terechtkunnen.

Door Joep Derksen

Deelnemers van het gesprek waren Conny Saris, voorzitter bestuur SWOT, Marlies Koot, 2de secretaris Bond van Ouderen Sassenheim, Jaap Meijer, 2de voorzitter Bond van Ouderen Voorhout, Toos Cozijn, secretaris Warmondse Bond van Ouderen en Anton Kuckartz, directeur SWOT. Een heet hangijzer wordt direct uit de lucht gehaald: “We zijn niet gefuseerd en dat zal ook niet gauw gebeuren, al is er wel een koepeloverleg ingesteld waarbij vertegenwoordigers van de BVO’s Voorhout, Warmond en Sassenheim gezamenlijk overleggen over wie wat doet. Groot voordeel is dat de drie bonden niet drie keer naar de gemeente gaan met drie keer dezelfde vragen. Tegelijkertijd hoeft de gemeente niet met drie afdelingen te overleggen, maar we maken ook een onderhandelingsvuist wanneer dit nodig is. Maar we blijven zelfstandig, want je bent toch het gezicht voor het dorp en veel ouderen zijn ook niet snel in staat om activiteiten in een ander dorp te bezoeken. De dorpen zijn verschillend en fuseren heeft zijn tijd nodig.”

Cozijn: “De BVO’s zijn onderdeel van de landelijke organisatie Unie KBO en we behartigen de belangen van onze leden bij de overheid.” Koot vult aan: “Wij zijn de enige drie bonden voor ouderen in Teylingen. Maar liever spreken we van ‘senioren’, want ‘ouderen’ is ook zo’n ouderwets woord.” En wat vinden de seniorenvertegenwoordigers van de term ‘ultrasenioren’ voor 80+ers? “Dat is een leuke term, die houden we erin”, lachen ze.

Kuckartz: “Bij het SWOT is alles gericht op welzijn en voorlichting: alle kennis is gebundeld bij de organisatie, dankzij de vele verenigingen, stichtingen en kerken die samenwerken. Juist in deze samenleving lopen de mensen die de middelbare leeftijd gepasseerd zijn tegen problemen op. Soms wordt er teveel gevraagd van senioren en veel 70+ers durven niet altijd nee te zeggen, zeker waar het gaat om bijvoorbeeld verzoeken van hun kinderen om op de kleintjes te passen. De 55+ers hebben hier minder moeite mee, zo leert de ervaring, maar ik zie gevallen dat iemand van 65 heen en weer rijdt om zijn moeder van 90 jaar te verzorgen en daarna op te passen op zijn kleinkinderen. Een typisch geval van een sandwichgeneratie.”

Gezamenlijk concluderen ze: “Zowel de SWOT als de BVO’s hebben hun eigen activiteiten, maar we werken op bepaalde terreinen ook samen. Eigenlijk is het voor de mensen heel simpel: de SWOT is het contactpunt waar het gaat om het welzijn en voorlichting voor alle senioren (55+) in Teylingen. De BVO’s organiseren primair allerlei activiteiten voor haar leden, maar kunnen daarnaast ook adviseren waar het gaat om iemands individuele problemen.

Voor meer informatie over het SWOT:
www.swoteylingen.nl of bel op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur: 0252 231 805. De website voor de BVO Sassenheim is: www.ouderen.sassenheimweb.nl en de heer Edu Veltman is te bereiken via: 0252 220 488. Het telefoonnummer van Toos Cozijn van de Warmondse Bond van Ouderen is: 071 301 0005 en Herman Goddijn van de Bond van Ouderen Voorhout is te bereiken op: 0252 210 913.