Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2007

Onderzoeksrapport hoogte leges openbaar

LISSE – Het rapport naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de leges in de gemeente Lisse is vorige week openbaar gemaakt. Een opmerkelijke conclusie uit dit rapport is dat de leges voor grotere bouwvergunningen aanmerkelijk hoger zijn in deze gemeente dan in andere plaatsen, zoals Hillegom en Noordwijkerhout.

Het rapport schrijft verder: ‘De hoogte van de leges voor bestuurszaken (kosten voor begroting e.d.) liggen in deze gemeente iets boven het gemiddelde in vergelijking met de buurgemeenten. De verschillen in leges voor de burgerlijke stand zijn door de richtlijnen van het Rijk relatief klein. Wel valt op dat Lisse een tarief voor een uittreksel uit het GBA heeft dat hoger is dan het wettelijk maximum. Aanbevolen wordt dit tarief nog eens kritisch te bezien. Voor kleinere bouwvergunningen blijft Lisse dicht bij het gemiddelde.’

De leges voor een bouwvergunning met een waarde tot 1.000 euro kosten in Lisse 129 euro, terwijl er in Hillegom en Noordwijkerhout respectievelijk 87 en 45 euro voor betaald hoeven te worden. In geval van een bouwvergunning voor een project met een waarde tussen 200.000 en 500.000 euro betaalt de aanvrager in Lisse 11.532 euro en in Hillegom 9.903 euro. De Noordwijkerhouters hoeven nog minder dan de helft als de Lissers bij te dragen: 5.726 euro.