Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 november 2007

Luierafval verwerkt via normale methode

LISSE – Het stopzetten van de inzameling van luierafval door het bedrijf Knowaste kwam ook voor de gemeente Lisse als een volslagen verrassing. Dit meldde wethouder Bas Brekelmans (VVD) in de commissie Ruimte en Infrastructuur van donderdag 8 november.

Brekelmans: ‘Ik werd in het weekend door een journalist van het Witte Weekblad gevraagd of we ervan op de hoogte waren dat Knowaste haar luieractiviteiten heeft gestaakt. Ambtelijk is de salesmanager van dit bedrijf per email benaderd, maar er volgde een automatisch bericht dat Knowaste per direct gestopt is met haar activiteiten. Binnen Lisse verzorgt het bedrijf Van Gansewinkel de lediging van de Knowaste bakken en ook zij waren niet op de hoogte van het feit dat Knowaste gestopt is’

Storttarief

Het gescheiden inzamelen en verwerken van luiers is goed voor het milieu; precies de reden waarom de gemeente enige tijd geleden de inzamelproef had verlengd. Wat gebeurt er nu met die ingezamelde luiers? ‘Van Gansewinkel gaf aan dat zij de lediging blijven verzorgen, maar ze brengen het luierafval niet meer naar Arnhem, maar naar de “normale afvalverwerker”. Voor de gemeente Lisse is dit een dure oplossing en met deze manier van afvoeren zijn wij het dan ook niet eens. De voorgestelde oplossing is geheel voor onze rekening en dat vinden we wat te eenvoudig. Wanneer zij de luiers niet tegen het normale storttarief afvoeren, zal het college nagaan of we hen in gebreke kunnen stellen voor het niet nakomen van de overeenkomst en hen vragen de containers zo spoedig mogelijk op te halen.’

In het eerste jaar dat de proef heeft gelopen in Lisse, zijn ongeveer 26.000 kg luiers apart ingezameld; 1,2 kg per inwoner en 26,8 kg per kind tussen de 0 en 3 jaar. De kinderdagverblijven die deelnamen aan de proef, en waarbij de zes containers ook opgesteld stonden, beschouwden het project dan ook als een succes.