Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 november 2007

‘Winnende vogel moet strak in de veren zitten’

NOORDWIJK – De 54ste vogelshow van de Vogelliefhebbersvereniging Vogellust kon zich verheugen in een goede belangstelling. Niet minder dan 189 vogels streden om de prijzen, of het nu ging om de mooiste eigen kweek, de mooiste kanarie, mooiste kromsnavel of mooiste tropische vogel. Maar er kon er natuurlijk maar een de beste zijn van alle deelnemers en het Bondskruis voor de mooiste eigen kweek ging naar de roze baardparkiet van Peter Voorham, die maar liefst 93 van de 100 punten scoorde. Jeugdkampioen werd Kevin Verweij met zijn Zilverbekje.

Het blijkt wel dat ook de gemeente deze vogelshow enorm waardeert, want burgemeester Harry Groen reikte vrijdag 9 november alle prijzen uit. Johan Gietelink, secretaris van het Koerhuis vertelt over de opzet van de vogelshow. ‘Dit jaar waren er 20 inzenders die met verschillende vogels meedongen naar de prijzen. Een jury met vier keurmeesters beoordeelden vogels als de Australische parkieten, dwergpapegaaien, Afrikaanse parvinken en Europese cultuurvogels, zoals kanaries. De keurmeesters kijken naar alle kenmerken van de vogels: hun postuur, of ze wel of niet strak in hun veren zitten, hun uitstraling en hun houding.’ Dat dit een echt kennersoog behoeft, heeft geen nadere uitleg nodig, want voor de leek lijken al die vogeltjes op elkaar.

Gietelink heeft duidelijk zijn hart bij de vogels liggen: ‘Doordat de vogels in volières geen natuurlijke vijanden hebben, worden ze vele jaren ouder dan in de natuur. Wij vogelliefhebbers proberen de natuur zoveel mogelijk na te bootsen en verzorgen de vogels op en top’, zo vertelt hij. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? ‘Er is een importverbod voor vogels uit Australië en de prijzen schieten hierdoor de pan uit. Nu kosten twee vogeltjes 15 euro, maar enige tijd geleden was dat nog maar 5 euro. We moeten dus ervoor zorgen dat we meer eigen kweek krijgen.’ Enkele leden van de vereniging hebben zich al ingeschreven voor de rayoncompetitie die binnenkort plaatsvindt. Hierna volgen de districtskampioenschappen en het landelijke kampioenschap.