Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2007

‘In Bollenstreek geen slechte corporaties’

Directeur Schrader van 95-jarige Vooruitgang spreekt zich uit

TEYLINGEN – Woonstichting Vooruitgang vierde onder grote belangstelling haar 95-jarig bestaan in de ambiance van Panorama Tulipland. Niemand minder dan Martin Hersman, voormalig professioneel schaatser en huidig commentator bij schaatswedstrijden, die zijn roots in Sassenheim heeft liggen, presenteerde de middag. De verschillende sprekers waren eensgezind over het belang dat Woonstichting Vooruitgang heeft in de gemeente Teylingen, maar ook ver daarbuiten.

Door Joep Derksen

Steven Schrader, directeur / bestuurder van de Woonstichting Vooruitgang, relativeerde in zijn speech de huidige ophef over de opvang van de Polen: “In 1912 kwamen de seizoensarbeiders al uit het oosten (van Nederland, red.) en nu nog steeds. Alleen komen ze nu van iets verder weg, namelijk uit Oost-Europa. In de laatste jaren hebben zich allerlei ontwikkelingen voorgedaan, zoals de bouw van kangoeroewoningen en woon- en werkwoningen. Daarnaast moeten we als wooncorporatie al onze opties openhouden. In dat kader wil ik een opmerking maken richting de politiek: de grootstedelijke corporaties hebben onze streek ontdekt. Lokale politici: wees op uw hoede en koester uw contacten, want er zijn hier lokaal geen slechte woningbouwcorporaties. Luister niet naar de mooie beloftes van iemand uit Den Haag of Amsterdam, die ze niet kunnen waarmaken. Kijk hiervoor maar naar de veertig wijken van Minister Vogelaar!”

Wethouder Gerrit van der Meer roemde de Woonstichting Vooruitgang: “Een eeuw geleden werden deze en andere corporaties opgericht om een einde te maken aan de verschrikkelijk slechte woonomstandigheden. Het beschikbaar stellen van een goede woning wat het democratisch beginpunt van de arbeiders. Maar in de loop der jaren zijn de vereisten aan de woningen verander: niemand wil meer op 50 of 60 m2 wonen. Het wonen is een wezenlijk onderdeel van het gevoel van welzijn voor alle mensen. Ik feliciteer Vooruitgang, maar met name haar medewerkers en haar huurders, met de 95 jaar dat zij voor de bevolking actief zijn geweest.”

Stapelen

Schrader keek ook vooruit naar de toekomst: “De hoogtepunten die we in de komende jaren zullen krijgen is de oplevering van de Oranjebuurt, waarvan we verwachten dat die over anderhalf jaar zal plaatsvinden, maar ook het voltooien van Sassembourg. Dit laatste project gaat namelijk niet alleen om het stapelen van stenen, maar juist ook om mensen goed te laten leven. Sassembourg is een voorbeeld van hoe de toekomstige bouw van Woonstichting Vooruitgang eruit gaat zien; allerlei voorzieningen en verschillende typen woningen zijn daar aanwezig. Het ‘Plan F’ in de Ravellaan is al een voorbode van zo’n bouwstijl, met de kangoeroewoning en gezondheidsvoorzieningen, maar met Sassembourg gaan we een flinke stap verder.”

De blik van de Woonstichting heeft zich al verbreed naar buiten de provinciegrenzen, zo laat de directeur weten: “We hebben gronden aangekocht in de Haarlemmermeer bij Lisserbroek en verwachten daar nieuwe projecten te ontwikkelen. Het grote voordeel van het bezitten van grond is dat we niet afhankelijk zijn van een projectontwikkelaar, maar medebepalen wat er wordt gebouwd, zodat er niet alleen rijtjeshuizen verschijnen.”

De middag eindigde met het overhandigen van de eerste exemplaren van het jubileumboek 95 jaar Vooruitgang, dat in de komende weken bij alle Vooruitgang-huurders in de bus valt, alsmede een cadeau dat werd gegeven aan de huurders die al minstens vijftig jaar dezelfde woning huren. De stichting Right To Play, een organisatie die ernaar streeft alle kinderen ter wereld te laten sporten en spelen, ontvangt binnenkort een bedrag, dat de relaties aan Woonstichting Vooruitgang hebben geschonken, in plaats van felicitatiebloemen.