Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 december 2007

“Mijn humeur bepaalt de kleuren”

Expositie Bestuurscentrum

VOORHOUT – Een nieuwe en bijzondere expositie van Stichting Kunstpromotie Voorhout is tot 18 januari 2008 te zien in het bestuurscentrum van Voorhout. Drie kunstenaars hebben hun werken verbonden en tonen de resultaten van hun artistieke kunnen aan het publiek. Het is duidelijk te zien dat Ingrid Dingjan, maritiem schilder, Fredy E. Wubben, glaskunstenaar, en Wim Verbakel, edelsmid, excelleren op hun vakgebied.

Door Joep Derksen

De drie zijn lid van Kunstkring ’88 en in heel Nederland (en ver daarbuiten) bekend. Wubben heeft onlangs het winnende ontwerp gemaakt voor het Maximaglas: Royal Leerdam Crystal gaat dit glas in productie nemen. Wim Verbakel en Ingrid Dingjan waren aanwezig bij de opening. Dingjan vertelt over zichzelf: “Ik ben al 25 jaar professioneel kunstenaar en al die tijd gefascineerd door de wereld van de scheepvaart en schilder alles over en met boten, of het nu vrachtschepen, catamarans, marinefregatten of zeilboten zijn. Die passie voor boten heb ik waarschijnlijk van mijn opa, die binnenvaartschipper was. Als kind mocht ik vaak met hem meevaren.”

Aquarel en acryl: dat zijn de schildervormen waar Dingjan mee werkt. ‘Aquarelleren heeft mijn voorkeur, maar het gaat mij erom dat ik de sfeer, expressie en dynamiek in het schilderij verwoord. Het water hoeft bij mij dus niet blauw te zijn, maar kan alle kleuren krijgen. Die kleuren worden wel vaak bepaald door mijn humeur dat ik tijdens het schilderen heb, ja.”

Arbeidsintensief

Wim Verbakel is een van de weinige zilversmeden die Nederland rijk is. “Voor mijn beroep was ik rijksambtenaar en om in balans te blijven, ben ik met mijn handen bezig geweest. In 1993 ben ik serieus begonnen in een edelsmidatelier en heb in de loop der jaren mijn eigen richting ontwikkeld. Ik maak objecten met ronde vormen, zoals schalen, schotels en bekers, door gebruik te maken van een ambachtelijke techniek. Tevens zijn hier veel sieraden van mijn hand te zien. Ik vorm het koude zilver om door er op te hameren en met veilen, schuren en zagen creëer ik een nieuw object. Het is een arbeidsintensieve techniek en de producten ontstaan uit het materiaal zelf. Vaak begin ik ergens aan en kijk wat er uitkomt, want dat is ook afhankelijk van hoe het materiaal werkt.”

De expositie werd geopend door Max Behrend van Behrend Verzekeringen Voorhout, waarmee Dingjan regelmatig op beurzen als de Hiswa staat: “Art is in the eye of the beholder. Betekenis geven aan kunst ligt altijd bij de beschouwer. De essentie aan kunst is, dat je het toegankelijk maakt, zodat de toeschouwer zijn of haar eigen betekenis aan het werk kan geven.”
Een van de bezoekers, Ton de Graaff, bekijkt de kunstwerken: “Het is allemaal heel apart en ik zal al mooie dingen bij de sieraden. Dat is ook het mooie van de exposities die door de Stichting Kunstpromotie worden gegeven; je ziet iedere keer weer wat anders. Wel zijn veel van deze werken erg duur; deze ‘Dansende wolk’ bijvoorbeeld kost 3.950 euro en dat is niet voor iedereen zomaar te doen.”