Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 januari 2008

‘De mensen zitten na dit uurtje veel beter in hun vel’

Zwemmen bij Hart in Beweging

LISSE – Iedere donderdagochtend tussen 11 en 12 uur komt een kleine groep mensen bijeen in Sportcentrum De Lis om samen te zwemmen. Alle deelnemers aan ‘Hart in Beweging’ hebben een geschiedenis van hartproblemen en deze gemeenschappelijke achtergrond bindt hen om elkaar wekelijks te ontmoeten. Tegelijkertijd sterken ze hun spieren door het zwemmen, onder begeleiding van de gediplomeerde coach Theo van Diest.

Terwijl de acht zwemmer in het water liggen en allerlei zwemoefeningen uitvoeren, vertelt Van Diest: ‘Niks moet en alles mag bij Hart in Beweging’. Alle deelnemers hebben een hartgeschiedenis; Lenie heeft geperforeerde hartkleppen, Joop een pacemaker en Bob heeft een hartstilstand gehad. Ik laat de deelnemers deze oefeningen uitvoeren om zo hun spieren te versterken. Vaak gaan hartklachten namelijk ook samen met andere kwaaltjes zoals jicht en spierverkramping. Het is een perfecte training voor mensen met een harthistorie en ik verbaas me erover dat er maar weinig huisartsen zijn die hun patiënten op deze bijeenkomst wijzen.’ Deze opmerking is zwemster Angeline uit het hart gegrepen: ‘De huisartsen moeten de mensen informeren, want dit zwemmen is hartstikke goed voor je. Theo heeft alle papieren en begeleidt ons op een uitstekende manier, al zes jaar lang!’

EHBO
De zwemcoach legt verder uit: momenteel zijn er acht deelnemers en we hebben ruimte voor 20 personen, die in het zwembad oefeningen doen. Hier kan je niets overkomen, want het personeel in De Lis is allemaal EHBO-gecertificeerd en we zijn BHV-ers (bedrijfshulpverleners, red.). Het eerste deel van het zwemuur is gericht op het zwemmen en de zwemkunst machtig worden. In het tweede deel doen we oefeningen, zodat de deelnemers ervan bewust zijn dat ze veel meer kunnen dan hun omgeving hen vertelt. Dat is namelijk mijn punt van zorg: wanneer iemand een hartpatiënt is, zegt hun omgeving “Je kunt dit en dat niet meer doen.” Dat is helemaal fout, want je moet juist actief blijven en niet wegkwijnen.’

Conditie
Waarom zouden mensen mee moeten doen aan Hart in Beweging? Van Diest: ‘Het is een sociaal gebeuren en de mensen zitten na dit uurtje veel beter in hun vel.’ Deelnemer Wim van der Laan doet nu zo’n tien weken mee aan dit zwemprogramma: ‘Mijn algemene conditie train ik hier mee en het werkt echt!’ Voor meer informatie of om zich aan melden voor een kostenloze proefles, kan contact opgenomen worden met Sportcentrum De Lis: 0252 414 488.