Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 februari 2008

Advies senioren aan gemeente

Joep Derksen

LISSE – Meer dan 70 mensen in de gevorderde leeftijd bezochten de startbijeenkomst van Lisse Ouderenproof. Doel van deze avond was om deze ervaringsdeskundigen mee te laten praten over welke behoeftes de oudere Lisser heeft en waar de gemeente mee kan helpen. Het kan dan gaan om gezondheid, activiteiten, dienstverlening of het gebruik maken van de kennis en ervaring van de senioren.

Bram Klouwen, algemeen directeur van Bureau Companen, presenteerde drie voorstellen voor thema’s waarop de aanwezigen hun reacties konden geven. Ook was er de mogelijkheid om zelf een vierde thema voor te stellen en in de vrije inspraakronde die 45 minuten duurde, richtten de meeste aanwezigen zich op de tafel waar het vierde thema bepaald kon worden. Zo was een voorstel om datingavonden voor senioren op te zetten en een ander zag meer in een theater voor ouderen.

Wethouder Adri de Roon (D66) legde het doel van de avond uit: ‘We gaan werkgroepen formuleren waarin ouderen zelf de thema’s bedenken. Companen stelt drie thema’s voor en er is maximaal ruimte voor vier thema’s. We kijken uit naar uw vragen en opmerkingen over allerlei zaken die u belangrijk vindt voor het lokale gemeentelijke beleid voor senioren.’ In een filmpje werd vervolgens verteld dat de gemeente graag zou zien dat er per buurt een enthousiast groepje ouderen opstaat, die gaat controleren of hun buurt wel ouderenproof is. Dat houdt in: ‘Is uw buurt wel een prettige plek om ouder te worden: is het prettig om in uw dorp te wonen en te leven?’

Klouwen wilde van de toehoorders weten: ‘Wat vindt u belangrijk? Hobby’s, vrijwilligerswerk of sporten?’ Vervolgens liep hij tussen de mensen door en kreeg te horen wat hen stoorde. Enkele reacties: ‘Een tweede lift in de Ooievaarsflat’, ‘Een mogelijkheid om scootmobielen in een appartementengebouw op te laden’, ‘De regiotaxi komt pas een half uur nadat ik gebeld heb’ en ‘De twee euro per rit voor de Seniorenbus is veel te duur’.

Uiteindelijk meldden zich op de avond zelf slechts vijf mensen aan als vrijwilliger om te helpen een of meerdere projecten op te zetten. Het Bureau Companen gaat in ieder geval aan de slag met de drie thema’s ‘Mobiliteit en toegankelijkheid’, ‘Inzet ouderen voor de samenleving’ en ‘Activiteiten en dienstverlening’. De werkgroepen gaan op 18 februari van start en zullen naar verwachting binnen vier maanden met eindadviezen komen.