Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2008

‘Invoering AED’s zorgt niet voor einde aan hartgerelateerde sterfgevallen’

LISSE – Veel complimenten werden toegezwaaid richting wethouder Adri de Roon (D66) over de vaststelling Nota lokaal volksgezondheidsbeleid 2008 – 2011.

Commissielid Hans Bet (PvdA): ‘Er is terecht veel aandacht over preventie, alcohol en voeding. Als je een jongere ervan weet te overtuigen dat hij niet rookt, dan win je daar vijf jaar levensverwachting mee en dat is veel meer dan je met twintig AED’s bereikt. Ik vind het jammer dat het roken eruit is, want dat is zo schadelijk, dat moet ook weer in de nota, want de overheid kan daar niet genoeg aandacht aan geven. Het extra aandacht geven aan depressie is een goede zaak.’

Over de AED’s zei Bet: ‘Er zijn er al heel wat in dit dorp, maar ’t idee van een sluitend netwerk in dit dorp is niet zo zinnig. De kans dat dit echt gebruikt wordt is zo klein dat het niet tegen de nadelen opwerpt. Het is heel belangrijk dat mensen ook reanimeren, want als iemand een hartaanval krijgt en iedereen gaat op zoek naar een AED en niemand reanimeert, dan overlijdt de persoon.

De heer Dalmeijer van de GGD antwoordde op basis van zijn expertise namens wethouder De Roon: ‘AED’s staan volop in de belangstelling. Het woord hype valt zeer geregeld wanneer het gaat over AED’s. Een AED is niet zaligmakend, maar onderdeel van een keten. Als er niemand is die herkent dat er een hartaanval gaande is, of niemand 112 belt of niemand start met een hartmassage, dan heeft de AED geen nut. Maar als er een ritmestoornis optreedt, kan een AED een nuttige functie hebben. Je moet echter niet denken dat er geen sterfgeval meer is in Lisse omdat de AED’s zijn geplaatst. 70% van de hartaanvalsterfgevallen is thuis (zo’n 20 in Lisse), waar geen AED aanwezig is. Het gaat om die andere pakweg 5 mensen waar een AED wel baat bij heeft.

De Roon: ‘Ik kan geen concrete datum geven hoelang het gaat duren voor de AED’s in de gemeente geplaatst worden, maar er komt per prioriteit een uitvoeringsplan, inclusief een subsidieregeling. Wat betreft het roken: dit wordt niet als prioriteit genoemd wordt, maar dat wil niet zeggen dat we er helemaal niets aan doen.’