Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juni 2008

“Gillende meiden langs de lijn vind ik best wel raar”

Pien Remmelzwaal wordt spits bij ADO Den Haag

KATWIJK / SASSENHEIM – Pien Remmelzwaal (21) komt het volgende voetbalseizoen op het hoogste niveau uit van het vrouwenvoetbal. Ze speelt in de eredivisie voor ADO Den Haag en heeft als spits de mogelijkheid om veel doelpunten te scoren. Van sterallures heeft Remmelzwaal totaal geen last: “Het is niet zo bijzonder dat ik in de eredivisie speel, want ik heb tot nog toe niets gepresteerd.”

Door Joep Derksen

Al op jonge leeftijd was Remmelzwaal bijna dagelijks tegen een balletje aan het trappen. De jongens van de lagere school kwamen regelmatig vragen of Pien mee ging voetballen. “Pas toen ik zes wacht mocht ik bij Quick Boys voetballen, maar het was niet mogelijk om als meisje in een jongensteam te komen, hoewel dat voor mijn ontwikkeling beter zou zijn geweest. Ik heb echter een heel leuke tijd gehad.”

Tussen haar 9de en 15de jaar speelde Remmelzwaal ook voor de KNVB en op haar dertiende stapte ze over naar het damesteam van Quick Boys. “Maar op mijn zestiende wilde ik een stapje hogerop en ben bij Rijnvogels in de eerste klasse gaan spelen. In de eerste twee jaar ben ik een stuk vooruitgegaan en het waren superjaren, waarin we als tweede en derde zijn geëindigd. Nadat enkele meiden stopten en anderen in het team kwamen, werd de sfeer anders en ontwikkelde ik mezelf niet meer.”

Ze vervolgt: “In de loop der jaren had Ter Leede al enkele keren gepolst of ik bij hen wilde spelen en in 2007 was de tijd rijp. Op jonge leeftijd wilde ik niet mijn vertrouwde omgeving opgeven om in een cultuur terecht te komen waar ieder op zichzelf speelt. Ik wilde echter zo hoog mogelijk spelen in het voetbal en ben naar Ter Leede gegaan. Ik begon gelijk in het eerste en de eerste vijf wedstrijden ging alles heel goed. Maar vervolgens scheurde ik mijn enkelbanden en was pas in februari pijnvrij, waarna ik afwisselend in het tweede en eerste team heb gespeeld.”

Illusies

In april kwam de mededeling bij Ter Leede, een satellietclub van ADO Den Haag, dat drie meiden weggingen bij de Eredivisieclub. De ADO-trainster Sarina Wiegman belde Remmelzwaal of ze alvast kon meetrainen. Afgezien van een oefenwedstrijd tegen een jongensteam speelde Remmelzwaal echter geen eredivisiewedstrijden. Over haar mogelijkheden om in het seizoen 2008/2009 voor ADO te spelen maakte ze zich eigenlijk geen illusies: “Er mogen maar 18 meiden geselecteerd worden en met mijn kwakkeljaar maakte ik weinig kans. Op 29 mei kwam echter het verlossende telefoontje dat ze bij de selectie behoorde en de voetbalster is hier nog steeds verbaasd over: “Sarina belde me op school en ik vond het aardig van me dat ze in ieder geval het slechte nieuws persoonlijk bracht. Ze zei echter ‘Gefeliciteerd’ en ik stond te trillen op mijn benen.”

Wat was de reden dat de trainster Remmelzwaal uitkoos? “Ik ben op iedere positie inzetbaar en dat is een pluspunt, maar bij ADO willen ze mij in eerste instantie als spits hebben. De trainster vertelde me ook: ‘Als jij vier tot vijf keer per week traint, zul je de mensen verbazen in je eigen progressie.’ Anderen zeggen van me dat ik inzicht heb, balvast ben en aardig kan schieten en koppen. Ik ben rechtsbenig, maar mijn linkerbeen is geen chocoladebeen. Ik wil laten zien wat ik bij ADO kan, want ADO zit in mijn hoofd en daar wil ik alles voor doen en opgeven.”

Rolmodel

Beseft Remmelzwaal dat ze nu een rolmodel is voor veel jonge meiden? “Dat begint nou wel te komen, maar wat er gebeurt is niet zo bijzonder, want ik heb tot nog toe niets gepresteerd. Als ik meisjes langs de lijn zie staan gillen, dan vind ik dat wel een beetje raar. Vroeger keek ik zelf op tegen de meiden die hoger voetbalden en nu is een vreemd gevoel dat andere meiden tegen mij opkijken alleen maar omdat ik goed kan voetballen. Ik zag mijn naam vorige week voor het eerst op teletekst en dat was wel bizar. Ik moet nog wennen aan de aandacht, want eigenlijk wil ik gewoon voetballen. ”

Over het komende voetbaljaar: “Voor mij is het meest belangrijke dat ik veel spelminuten maak en van belang kan zijn voor ADO Den Haag. Ik voel totaal geen druk, want ik heb nu een fijne rol binnen het team waarin ik kan groeien.” En wie voorspelt Remmelzwaal dat Europees Kampioen wordt bij het mannen-EK? “Rusland”. Voor meer informatie:
www.adodenhaag.nl.