Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2008

“Ik word strontziek van dat gepraat over roken”

Gesprek op het terras

NOORDWIJKERHOUT – De tijd dat in een restaurant een lekkere peuk opgestoken kon worden als afsluiting van een eenvoudige doch voedzame maaltijd, ligt sinds dinsdag 1 juli definitief achter ons. Deze ontwikkeling heeft geleid tot grote teleurstelling van verstokte rokers, maar is met gejuich ontvangen door astmapatiënten en ouders van kinderen. Genoeg stof dus om over te praten met de bezoekers van het terras bij Café Het Feest van Harry.

Door Joep Derksen

Voor de heer Wettschereck uit het Duitse Wuppertal is het geen nieuwe ervaring: in zijn geboorteland is het rookverbod in restaurants al jaren van kracht. “Ik vind het prima dat er niet meer gerookt mag worden in het restaurant, maar als de regering ook wil dat er niet meer op de terrassen gerookt mag worden, dan is dat grote onzin. In Duitsland gaan kleine kroegen failliet door het rookverbod. Tenminste, dat zeggen ze zelf.” Rookt u zelf? “Op het moment niet, de laatste twee weken in ieder geval. Alleen geniet ik ’s avonds van een sigaar, zoals de Romeo y Julietta.”

Een tafeltje verder genieten Hans en Vera Bandel uit Oss van twee kopjes koffie. Wat ze vinden van het rookverbod? Hans: “Prima, want het zorgt voor een hoop irritaties, stank en ongezondheid. Mijn vrouw is longpatiënt en ik ben helemaal voor het rookverbod.” Vera vult aan: “Nu komen we nergens meer, maar vanaf 1 juli gaat er een wereld voor ons open. We hebben nog een heel oude dinerbon liggen, die we eindelijk kunnen gaan verzilveren.” Zal het rookverbod niet leiden tot lagere omzetten? Het echtpaar ontkent dit: “Misschien heel even in het begin, maar na een tijdje weet men niet anders meer dan dat er in het restaurant niet gerookt mag worden. In de zomer kan men dan nog op de terrassen roken, maar de rokers worden pas werkelijk met het rookverbod geconfronteerd als het kouder wordt en de terrassen gesloten zijn.”

Strategisch

Moet het rookverbod worden uitgebreid naar de terrassen? “Nee hoor, maar het is wel zo dat we strategisch gaan zitten op een terras om niet in de rook van een ander te zitten. En mocht het zo zijn dat een roker na ons plaatsneemt en de rook in het gezicht van mijn vrouw waait, dan verwisselen we van plaats. We klagen daar niet over, want je moet niet een ander opzadelen met je eigen problemen.”

“Wacht eens even”, zo laat een ‘rasechte Noordwijkerhoutse’ die niet met haar naam in de krant wil, weten: “Ik word strontziek van al dat gepraat over het roken; of het een doodzonde is. Ze hebben ons het roken geleerd en die sigaretten verkocht. Als ze echt van het roken afwillen, dan moeten ze al die winkels sluiten waar het spul gekocht kan worden. Ik rook al vijftig jaar en stop niet, want dan word ik doodziek. Dat heeft mijn dokter ook bevestigd, want die vertelde dat heel veel rokers die stoppen last krijgen van een luchtweginfectie. Ik ken een meisje dat stopte met roken en binnen een jaar was ze dood.”

Kotsmisselijk

Ze vervolgt: “Ze moeten ons niet zo bedisselen met dat roken. Straks gaat de overheid zich ook met ons eten bemoeien. Ik word er kotsmisselijk van: laat ons toch lekker leven! Als je rookt, ben je hartstikke rijk en dat moet ook wel want dit sigaretten kosten een vermogen. Weet je wat me het meeste stoort: die gestopte rokers zijn de grootste klagers. Vroeger stond een peuk opsteken synoniem voor gezelligheid, denk maar eens aan de kreet ‘Tiet vuur ’n pafke’ uit het Pisa-programma van Spaan en Vermegen. Maar tegenwoordig wordt je meer en meer behandeld als een paria.”

De Noordwijkerhoutse is niet meer te houden: “Wat vind je van die rokerspalen op de perrons? Dat is toch een centraal stinkpunt. Van honderd meter afstand ruik ik die rokerspaal al, terwijl je vroeger nooit rook of iemand op het perron rookte. En wat dacht je van de gevolgen voor de portemonnee als iedereen zou besluiten te stoppen met roken? Dan gaat die bemoeienisserige overheid de belastingen omhoog gooien.”

Heerlijk

De terrasburen, Kees en Berthy van der Kwaak uit Hoofddorp zijn het niet eens met de vorige spreekster: “Heerlijk, dat rookverbod: ik kan niet wachten tot het wordt ingevoerd. Roken is ongezond en ik heb er last van. Dat roken moet niet alleen in de restaurants, maar ook op de terrassen verboden worden, want ze moeten niet anderen opzadelen met die sigarettenrook. Ook het roken in de auto’s moet verboden worden: je mag ook niet telefoneren en wat is het verschil tussen het feit dat je je hand aan je oor houdt of aan je mond?”

Zal het rookverbod helpen om meer mensen te laten stoppen met roken? “Nee, want je stopt alleen maar vanuit je eigen innerlijke bewustwording. Er is een verschil tussen iets weten en iets van binnenuit ervaren. Iedereen weet dat roken ongezond is, maar om echt te stoppen, moet je een bepaald bewustwordingsniveau bereiken. Dat is een groeiproces; ik bereikte dit bewustwordingsniveau bij de geboorte van mijn dochter, 27 jaar geleden. Toen groeide het gevoel dat je voor iemand verantwoordelijk bent. Je wilt haar normen en waarden meegeven en dan moet je ook werken aan je eigen gewoontes.”