Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2008

Kadaver schaap brengt Van Heemstralaan in beroering

SASSENHEIM – Een kadaver van een schaap heeft de gemoederen flink doen oplaaien bij de bewoners aan de Baron van Heemstralaan. Waar enkele mensen schande spreken van het feit dat er een dood dier langs de kant van de weg en binnen handbereik van kindervingertjes ligt, vinden anderen de ophef overtrokken: “Er wordt een beetje hysterisch gereageerd.”

Een echtpaar dat hun naam niet in de krant wil hebben, heeft contact opgenomen met onder meer het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de gemeente Teylingen, nadat tegenover hun huis een dood schaap lag. Het beest was daar neergelegd door een nabijlevende boer, zodat het door de organisatie Rendac, een onderneming die dierlijk restmateriaal en kadavers verwerkt, kon worden opgehaald. Wettelijk gezien mag een kadaver drie dagen langs de weg blijven liggen, zo liet de gemeente aan het echtpaar weten. “In deze huidige tijd moet het toch niet kunnen dat er een kadaver in een woonwijk ligt. Het is vreemd dat dit kan, want de inwoners mogen hun vuilnisbak ook niet een dag eerder buiten zetten, want dan word je bekeurd. Wij willen niemand kapotmaken of zwartmaken, maar laat de gemeente nadenken om dit tegen te gaan.”

Niet in woonwijk

Ze vervolgen: “Je weet niet waaraan zo’n dier is doodgegaan; voor hetzelfde geld is dat mond en klauwzeer. De kinderen kunnen onder het doek kijken en het beest aanraken en vervolgens hun vingers in de mond stoppen. Of een hond of kat snuffelt of likt aan het beest en gaat dan thuis hun baasjes likken. Laat de boer de kadavers bij de verbindingsweg tussen de A44 en Sassenheim neerleggen; daar kan de vrachtwagen van Rendac de dieren ook ophalen.”

Zij: “Het is niet erg dat een kadaver langs de weg wordt gelegd, maar doe het niet in een woonwijk. En als dat zo is, laat het dier dan niet een halve dag of langer liggen. De wet moet gewoon worden aangepast, niet alleen hier in Teylingen, maar ook landelijk.” Hij: “Met de communicatiemiddelen van tegenwoordig moet het toch mogelijk zijn voor de chauffeur van Rendac om even te bellen en aan te kondigen dat ze er op een bepaald tijdstip zijn? De boer kan dan kort daarvoor het dier op de juiste plek neerleggen.”

De betreffende boer kon niet voor het verstrijken van de deadline bereikt worden, maar een aantal huizen verderop woont mevrouw Schouten. Zij is het niet eens met de voorgaande sprekers: “Het is heel onterecht dat ze boos zijn omdat dit kadaver op de hoek van de straat lag. Er stonden in deze straat drie werkhuisjes en containers en het was niet mogelijk voor Rendac om het dier bij de boer af te halen. Die betreffende boer (naam bekend bij de redactie) kan er ook niets aan doen en ik weet zeker dat dit beest daar niet drie dagen zou blijven liggen. Daar komt bij: je leeft hier niet in een stad en als er een kadaver langs de weg ligt, kun je de kinderen leren dat dieren doodgaan en hoe ze verwerkt worden. That’s life.”

Niet gewend
Mevrouw Van Liempt en de heer Bonfrer vinden het geheel “overtrokken”. “Als een beest doodgaat, moet het weg en normaliter ligt het kadaver dan hier in het midden van onze straat op de stoep. Omdat de hele straat vol stond met busjes en containers heeft de boer het aan het einde van de straat gebracht. Voorheen lag een kadaver bij de boer op het erf, maar in verband met de gekke koeienziekte en mond & klauwzeer mag een vrachtwagen die de kadavers ophaalt niet meer op een erf komen. De boer wil alle overlast vermijden en niemand tot last zijn. Op het platteland is het vrij gebruikelijk dat een kadaver aan de kant van de weg wordt gezet. Dit is de laatste boer in de buurt en sommige mensen zijn een boer in de buurt niet zo gewend. Er wordt een beetje hysterisch gereageerd.”