Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

Onvoldoende bezuinigingsmaatregelen om extra OZB-verhoging af te wenden

LISSE – Tijdens de behandeling van de kadernota hebben de gemeenteraadsleden besloten tot het doorvoeren van enkele bezuinigingsmaatregelen. Hiermee is echter de extra OZB-verhoging, bovenop de 4,25% OZB-verhoging die de gemeente al in petto heeft, nog niet van de baan. Enkele amendementen om te bezuinigen behaalden geen meerderheid en het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om het financiële plaatje op een andere wijze rond te krijgen.

De grootste financiële ingreep vindt plaats bij de plannen die vallen onder de verantwoordelijkheid van wethouder Jan Kippers (CDA): de kosten voor het digitaliseren van het archief en het investeren in de hard- en software van het Klant Contact Centrum (KCC) werden geraamd op 2,5 miljoen euro voor de planperiode 2009 – 2018. Dit mag echter maximaal 1,35 miljoen euro worden, zo vond de gemeenteraad unaniem.

De gevelsubsidie, waarvoor SGP/ChristenUnie al jaren strijdt, vond ook haar Waterloo. Een meerderheid van de partijen stemde voor de afschaffing van deze subsidie en dat was genoeg om de gevelsubsidie te termineren. Het amendement van Nieuw Lisse om de reguliere OZB-tarieven met enkel 1,5% te verhogen – in plaats van 4,25% - kreeg geen enkele steun van de overige partijen. Ook het amendement om de raming van het Nuon-dividend te wijzigen van 472.000 euro naar 672.000 euro, om zo meer ruimte in de begroting te krijgen, haalde het niet: de steun van D66, SGP/ChristenUnie en Nieuw Lisse bleek niet voldoende. Ook de motie om de geplande brug over de Greveling niet door te laten gaan kreeg onvoldoende support.

Verder kreeg het VVD-voorstel om de extra 50.000 euro dat gepland stond voor het ouderenbeleid niet door te laten gaan, ook geen steun. Het plan om de kosten van de verbouwing voor de raads- en trouwzaal te beperken kregen ook alleen maar de steun van de VVD en Nieuw Lisse. Dus ook deze kostenbesparingen gingen niet door.

Op het moment dat de rook was opgetrokken kwam wethouder Bas Brekelmans (VVD) tot de volgende conclusie: ‘Voor een stukje van de begroting is geen opvulling gekomen. Ons is gevraagd een inspanningsverplichting te doen om de 2% extra OZB-verhoging niet door te laten gaan. Structureel is 5 jaar lang 2% extra OZB-inkomsten noodzakelijk: dat is dus ruim 600.000 euro die bezuinigd moeten worden over die jaren. Met de voorstellen die aangenomen zijn door de gemeenteraad om dit te bereiken, wordt het benodigde bedrag echter niet behaald. Het initiatief ligt dus nu bij het college.’