Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2008

Stageband voert studieavontuur uit

SASSENHEIM – Voor de allereerste keer organiseert de stageband van Adest Musica een studiedag, al dekt deze naam de lading niet. Het is een studieavontuur, waarbij de leden van de stageband een dag lang blazen, samen met ervaren muzikanten die zich voor deze dag kunnen opgeven. Aan het eind van de dag wordt een professioneel optreden gegeven, waarbij drie muziekstukken ten gehore gebracht worden.

Geeri Bakker, voorzitter van de stageband vertelt: “Het wordt een fantastische dag en ook de dirigent Bert Jägel heeft er verschrikkelijk veel zin in en is enthousiast om dit avontuur aan te gaan. Ook de dertig leden die zich al hebben opgegeven kijken ontzettend uit naar dit festijn, al zijn ze een beetje zenuwachtig. Ze gaan namelijk een hele dag blazen, samen met andere slagwerkers, koperblazers en saxofonisten. Aan het eind van de dag worden drie nieuwe stukken gespeeld, uit drie totaal verschillende muziekhoeken. Om alles goed te repeteren, verzorgen we ook zogeheten sectierepetitie, waarbij groepen muzikanten een deel van een stuk extra oefenen.’”

Remmelt Pit heeft er ook zin in: “Dit wordt een geweldig evenement, want naast het oefenen krijgen we ook extra theoretische ontwikkeling variërend van de toonladders tot en met de dynamiek van een orkest. Die theoretische kennis is een verrijking van je spel, want je zult hierdoor heel veel onderliggende connecties horen.’ Hij legt uit: ‘Een muzikale zin bijvoorbeeld bestaat vaak uit vier maten en bij big band-muziek heb je steeds een vast terugkerend patroon, waar de melodie overheen gaat. Muziek kun je vergelijken met poëzie en dankzij de medewerking van beroepssaxofonist Halbe Tjepkema wordt het studieavontuur een fantastisch festijn.”

Cor de Soet heeft nog net tijd om een kort interview te geven, voordat de Stageband begint te oefenen: “Ik heb zin in deze dag, want je kunt veel leren over de muziek en de theorie. We studeren dan drie nieuwe stukken in en aan het eind van de dag spelen we voor publiek. Dat is toch mooi, dat je hetgeen je geleerd hebt, direct aan de mensen kunt laten horen.”
Ervaren muzikanten die dit een keer willen meemaken, kunnen zich aanmelden via email: p.geerlings@hotmail.com, onder vermelding van naam, telefoonnummer en het muziekinstrument dat men kan bespelen. Het oefenen vindt plaats op zondag 9 november in ’t Onderdak, vanaf 09:30 uur. De uiteindelijke uitvoering zal op deze locatie plaatsvinden vanaf 16:15 uur en iedereen is dan welkom om te komen luisteren.