Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 oktober 2008

“Heel mooi dat het er is”

Rondleiding door Hospice

SASSENHEIM – Het waren 36 mensen die zaterdag 11 oktober het geluk hadden een rondleiding te krijgen door het Hospice, in het kader van de Dag van de Palliatieve Zorg. Zij kregen een goed inzicht in de activiteiten van het Hospice en de toehoorders luisterden continue ingespannen. Waar de een geïnteresseerd was in het Hospice als mogelijk eennalaatste verblijfplaats voor een familielid, wilde een ander meer informatie hebben om door te geven aan haar collega’s die in de zorgsector werkzaam zijn.

Iedereen was even welkom bij vrijwilligsters Yvonne Duin en Iet Avis, die de rondleidingen verzorgden. “Het is fijn hier te werken”, laat Duin weten. “Iedereen heeft een eigen manier van sterven en we zien hier hoe de mensen er op verschillende manieren naar toe leven. En of je nu gelooft of niet, voor iedereen geldt dat het loslaten van een naaste direct verbonden is aan het gemakkelijk overgaan. Wij proberen in ieder geval alle laatste wensen van onze gasten in vervulling te brengen. De een wil bijvoorbeeld een voetenmassage en de ander wil juist helemaal geen mensen zien.”

In het Hospice, dat 25 april van dit jaar officieel geopend werd, wonen maximaal zes mensen voor een termijn van ten hoogste drie maanden, die bij uitzondering met nog eens drie maanden verlengd kan worden. Avis: ‘Op dit moment zijn alle kamers bewoond en in de afgelopen maanden staan er elke keer mensen op de wachtlijst. De mensen die hier worden aangenomen hebben een levensverwachting van maximaal drie maanden. Ze kunnen zich zelf aanmelden, maar het kan ook gebeuren door een ziekenhuis, huisgenoten of een huisarts.”

Op het moment zijn er zestig vrijwilligers actief voor en in het Hospice en allen hebben een cursus gekregen: “De communicatie met iemand die gaat sterven is een beetje anders dan wanneer je met je buurvrouw praat”, legt Avis uit met gevoel voor understatement. Over het Hospice: “Wij pogen niet om dagen aan het leven van mensen toe te voegen, maar willen de kwaliteit van hun leven zo optimaal mogelijk houden. Eigenwaarde is van groot belang en dat betekent dus ook het houden van de beschikking over je eigen leven. Thuis sterven is het allerfijnste, maar dit is secondbest.”

Het bezoek wordt rondgeleid langs de zes kamers, een logeerkamer en een stiltekamer. Overal hangen schilderijen en een opvallende rust heerst in het hele gebouw. Tilly Duijndam is enthousiast over wat ze gezien heeft: “Dit was heel informatief. Ik werk in de thuiszorg en krijg dus ook te maken met terminale thuiszorg. Het is plezierig dat ik nu aan mijn collega’s kan vertellen hoe het hier in het Hospice aan toegaat.” Mevrouw Imthorn is ook blij dat ze geweest is: “Dit was heel verhelderend om te zien hoe een en ander werkt. Van nabij heb ik het sterven van mijn man meegemaakt en ik heb hem tot het laatst toe verzorgd. Maar als het zo is dat de partner dit niet meer aankan, dan is het heel mooi dat het Hospice hier is.”