Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2008

Zwarte lijst voor horecamisbruikers

LISSE – Volgens de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de gemeente een zwarte lijst samenstellen. De personen die op deze lijst komen, wordt voor maximaal een jaar niet meer toegestaan om enig horeca-etablissement in Lisse te bezoeken. Dit bleek donderdag 16 oktober tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse) wilde hierover van burgemeester Corrie Langelaar weten: ‘U doelt op het overmatig drankgebruik: de handhavers hebben met deze zwarte lijst meer handvatten om te handhaven. Maar het is de burgemeester die de zwarte lijst samenstelt. Wat is ernstige overlast? Wie zorgt ervoor dat je op de zwarte lijst komt? Hoe handhaaf je die zwarte lijst? Het verbieden van een passagier om op een tramlijn te reizen is ook voor de rechtbank nietig verklaard. Dit geeft nogal wat haken en ogen voor de uitvoering.’

Langelaar antwoordde: ‘Dit is een instrumentarium wat ik kan gaan gebruiken. Het is meer het aanreiken van een instrumentarium via de APV wat ik eventueel kan gebruiken. De bestaande protocollen zal ik hiervoor hanteren. Dat kan overigens zomaar volgende week zijn, bijvoorbeeld het opstellen van zo’n zwarte lijst. Daar staan soms maar een of twee namen op.’
Saillant detail is dat de burgemeester eind 2006 welhaast dezelfde woorden gebruikte toen de vorige APV werd vastgesteld. Onderwerp van gesprek was indertijd het samenscholingsverbod en ook dat zou alleen maar uit voorzorgsmaatregel zijn. Langelaar zei op 28 november 2006: ‘De mogelijkheid om grote groepen vast te zetten is geen samenscholingsverbod. De mensen moeten ook niet denken dat de gemeente deze maatregelen op grote schaal gaat toepassen nu het mogelijk is. Zeer zeker niet, maar er kunnen situaties ontstaan waardoor we met de vernieuwde APV direct en accuraat kunnen reageren.’ 21 februari 2007 werd echter het samenscholingsverbod voor Blokhuis ingevoerd, dat tot op de dag van vandaag nog van kracht is.