Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 november 2008

Hondenbezitters winnen slag

LISSE – Precies anderhalf jaar na de polemiek om de wipkippen die zonder overleg met de omwonenden op het pleintje van de Jozef Israëlstraat werden geplaatst, kreeg wethouder Jan Kippers (CDA) een nieuwe belangengroepering over zich heen. Dit keer waren het de hondenbezitters die samen met hun beste viervoetige vrienden de gemeenteraadsvergadering van donderdag 20 november bijwoonden. Zij wilden met hun aanwezigheid de raadsleden overtuigen van de noodzaak om de wielerbaan te behouden als hondenuitlaatplaats waar die dieren ook vrij kunnen rondlopen.

De sportverenigingen aan de Spekkelaan, waaronder FC Lisse, Lisse Golf en de Ren- en Tourvereniging, hadden de handen ineengeslagen om de raadsleden ervan te overtuigen dat honden en sport niet samen gaan. De heer Bemelman, voorzitter van de Ren- en Tourvereniging en de heer Ruiten van atletiekvereniging De Spartaan spraken in. Bemelman: ‘We zijn geen tegenstanders van honden, maar het verbod door het college ons wielersporters veel deugd. Deze mensen begeven zich met hun honden die op eerste plaats een sportaccommodatie is. Het is enkele jaren geleden toegestaan, maar de hondenpoep is veel erger geworden. U spreekt over schoon asfalt, maar uw viervoeter leeft zich lekker uit in de groenstrook links en rechts van u. Het asfalt is inderdaad hondenpoepvrij, maar de wielrijders maken gebruik van het groen. Veel honden lopen los, waarbij een passerende renner geconfronteerd wordt met een agressief beest. Een groot aantal onder u lijkt niet bereid om de hondenpoep op te rapen.’ Ruiten: ‘Als straks de nieuwe verlichting is geplaatst, moet de wielerbaan als een veilige looproute moeten worden aangemerkt. In de toekomst zal er steeds meer gebruik van worden gemaakt. Ik heb zelf enige nare ervaringen gehad met hondenaanvallen en wil het niet meer meemaken. De combinatie honden met rennen, fietsen voetballen en golfen is niet goed.’

De beide insprekers kregen totaal geen steun van de raadsleden. Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): U sprak over een sportaccommodatie en uw eigen clubrondje dat speciaal voor u is aangelegd. Maar dit is al jarenlang een door de gemeente aangewezen hondenuitlaatplaats.’ Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA): Hoe vaak door de week en overdag heeft u de baan in gebruik als Ren en Tourvereniging? Hoeveel uur heeft u wielerbaan afgesloten met de hekken die daarvoor bestemd zijn voor het rijden? Overdag wordt die baan niet gebruikt door de Ren- en Tourvereniging. Hoeveel voorbeelden heeft u van mountainbikers die aangevallen zijn door agressieve honden? In de gemeente Noordwijk ligt een duingebied dat veel hardlopers en honden samen benutten. Ik heb nooit gehoord dat hardlopen daar erg gevaarlijk is. Ik ben ook wel eens omver gelopen door een horde hardlopers, maar dat betekent niet dat je elkaar uitsluit, dat soort dingen gebeuren in het leven.’
De stemmen waren snel geteld en de raadsleden wisten dat de wethouder bereid was om het collegebesluit te heroverwegen. Iedere partij probeerde zoveel mogelijk politieke munt te slaan uit deze terugslag voor het college, hopende dat zij door de hondeneigenaren gezien zouden worden als de reddende hondenengels. Maar uiteindelijk zijn het de hondenbezitters zelf geweest, die wethouder Kippers op zijn schreden hebben doen terugkeren. Kippers gaat met hen in overleg om gezamenlijk venstertijden te bepalen waarin de honden vrij mogen rondlopen op de wielerbaan.