Het Grote Graaien
Waar België afscheid heeft moeten nemen van hun regering, herdenkt Nederland de 18de gesneuvelde soldaat in Afghanistan: sergeant Mark Weijdt (24). Ondertussen lijkt de crisis nog niet het einde teweeggebracht te hebben van het Grote Graaien.
Zo werd deze week bekend dat politiechefs door het hele land bonussen ontvangen van tienduizenden euro’s. De financiële topper dit jaar is Bernard Welten, politiechef van Amsterdam: hij mag 33.000 euro extra op zijn bankrekening laten bijschrijven. Dat is toch iets waar je bij stilstaat als je een bekeuring krijgt voor vijf minuten te lang parkeren in de hoofdstad. Maar ach, met de beruchte wielklem, die als het goed is binnenkort helemaal verleden tijd is in Amsterdam, kwam je toch al niet hard vooruit.
Een ander voorbeeld van het Grote Graaien: meer dan 2.000 werknemers bij de overheid en de semi-publieke sector (ambtenaren dus) verdienden in 2007 meer dan een Minister. Dat is dus niet meer of minder dan een verdubbeling van het totale aantal ten opzichte van 2006. Een reden voor deze gigantische stijging wordt ook gegeven: ‘Dit wordt met name veroorzaakt door een completer salarisoverzicht dat de zorginstellingen hebben vrijgegeven.’ Betekent dit het einde van de klachten dat de ‘handjes aan het bed’ voortaan geen financiële zorgen meer hebben? Welnee. Het zijn juist de papierschuivers en vergaderaars die zichzelf rijkelijk bedruipen. De verpleegsters en verplegers blijven hartgrondig en soms tegen beter weten in doorbuffelen.
En dan zijn er de aandeelhouders en dan wil ik het met name hebben over de Fortis-aandeelhouders. Velen van hen hebben soms jarenlang de leiding van de voormalig Belgische bank onder druk gezet om optimale resultaten te behalen. Overnames en aankopen van concurrerende instellingen dienden slechts een doel: het opstuwen van de aandelenkoersen, zodat er nog meer winst naar de aandeelhouders kon stromen. En plotseling bleek het brok ABN AMRO, ter waarde van 24 miljard euro, vast te blijven zitten in het gulzige keeltje. De totale bank dreigde om te vallen, wat desastreuze gevolgen zou hebben voor miljoenen hardwerkende sparende Belgen en Nederlanders. Zeer kordaat greep de regering in en met een ouderwets staaltje Nederlandse handelskunst kochten ze hetzelfde ABN AMRO op voor 16,8 miljard euro en kregen daar nog een portie Fortis Bank gratis bij ook. Maar ja, deze zogeheten nationalisatie ging wel ten koste van de mensen die zelf de grondleggers waren van de teloorgang van de voormalige financiële koploper. Je moet dan gewoon niet zeuren en laat die rechtszaak maar helemaal zitten.
Het woord van de week: Tientjestankers.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home