Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 december 2008

Stelling: Is het voorspel overbodig?

(Verschenen in Grazia, 10 december 2008)

Onderzoekers van twee universiteiten interviewden ruim 2.300 vrouwen over hun sexleven. Een meerderheid vond dat het voorspel weinig bijdroeg aan het genot van de daad. Maar is het overbodig.

Nee: Linda Blommaert, woordvoerster van Christine Le Duc

“Voorspel is absoluut belangrijk, het gaat niet alleen om de gemeenschap zelf. Die is enkel van belang voor de bevruchting en is de climax. Maar waar zouden we zijn zonder een erotische massage, spannende lingerie of een themapakje van een verpleegstertje? Dat hoort er allemaal bij. Bovendien doet de daad zonder voorspel gewoon pijn, je moet immers een beetje in de stemming komen. De man hoeft alleen een erectie te krijgen, maar het duurt meestal wat langer voordat de vrouw voldoende vochtig is om de gemeenschap te laten plaatsvinden.”

“Een goed voorspel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kijken naar elkaars lichaamstaal, zien waar de ander op reageert, dat is belangrijk. En je moet natuurlijk aangeven wat je wel en niet fijn vindt. Wij Nederlanders zijn daar trouwens niet heel slecht in, maar Amerikanen scoren bijzonder beroerd, is uit ander onderzoek gebleken. Bij hen luidt het credo: ‘Hop, d’r op’. In Zuid-Europa zijn ze bedrevener in het ‘opwarmen’, maar met een kwartier voorspel doen we het in Nederland niet zo slecht. De gemiddelde sextijd voor Nederlanders bedraagt ongeveer een half uur, waarvan tien minuten tot een kwartier voorspel, een kwartier voor de penetratie en de daad zelf en een minuut of vijf voor het naspel. In dat laatste zijn we heel slecht. Ik wil wel nog kwijt dat het voorspel natuurlijk niet altijd móet. Het kan ook leuk zijn als je partner je een keer de kleren van het lijf scheurt als je thuiskomt. Maar dan wel op een leuke manier, in een goede, stabiele relatie.”

Ja: Bart Heirbaut, Relatie-, gezins- en sextherapeut in Antwerpen

“Als er een goede afstemming is tussen de partners en je maakt voor het vrijen afspraken, dan blijkt het voorspel niet altijd nodig te zijn. Vooral onder jongeren zie ik veel vrouwen die weinig voorspel nodig hebben. Ze genieten van het leven en willen van alles proeven. Als ze een partner hebben bij wie ze zich goed voelen, of het nu een langdurige relatie is of een onenightstand, hebben ze minder behoefte aan voorspel.”

“Natuurlijk hebben vrouwen puur lichamelijk vaak wel voorspel nodig, maar zo zwart-wit ligt het niet. Ik zie het voorspel als afstemming van de verlangens en verwachtingen tussen partners. Simpeler: elkaar aftasten en dan tot vrijen komen. Daar kun je de tijd voor nemen, maar het kan ook snel gaan. Pas als er sprake is van sexuele problemen wordt het voorspel echt belangrijk. Als mensen bij wie het niet zo lekker gaat bij me komen, vraag ik ze hun wensen met elkaar te bespreken. Dat is het belangrijkste gereedschap voor een leuk en aangenaam sexleven. Vaak komen ze dan met allerlei creatieve dingen op de proppen – soms zaken die de partner niet had verwacht. Het kan gaan om het dragen van bepaalde lingerie, maar ook over fantasieën die sociaal niet zo aanvaard zijn. In eerste instantie kan dat voor wat extra afstand zorgen – ‘jij bent blijkbaar anders dan ik’ -, maar als ze zich in elkaars wensen verdiepen, komen de partners juist dichter bij elkaar.”