Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2009

Subsidie voor cultuurparticipatie

LISSE – In het kader van de cultuurparticipatie ondertekenen de gemeenten van de Holland-Rijnland regio de bestuursovereenkomst ‘Regionale Agenda Samenleving (RAS) 2009 – 2012. Hiermee kan een rijkssubsidiebedrag van maximaal 0,79 per inwoner bemachtigd worden. Tevens dienen de gemeenten zelf een financiële bijdrage te leveren.

Wethouder Adri de Roon (D66) zal deze overeenkomst namens de gemeente ondertekenen. Zijn collega Guus Mesman (PvdA) vertelde dinsdag 6 januari: ‘Onder de RAS vallen het uitvoeren van een preventief jeugdbeleid en cultuurparticipatie.’ De Provincie zorgt voor de uitvoering van een jaarlijkse Jeugdmonitor, die de instroom in en het gebruik van de jeugdzorg in beeld brengt. Tevens worden de grootste opvoed- en opgroeiproblemen in kaart gebracht. Ook wil de Provincie zich inspannen om alle inwoners ‘in staat te stellen actief met kunst en cultuur in aanraking te komen’.
Doel van de RAS is het uitbreiden van een netwerk voor cultuurparticipatie. Een ambtelijk rapport schrijft hierover: ‘Er zijn in de provincie nu meerdere ‘netwerkers’ voor cultuurparticipatie aan de slag, zoals de cultureel aanjagers, de cultuurbemiddelaars en regionale en lokale netwerkers op het gebied van cultuur en cultuureducatie. Wij willen deze bestaande netwerken versterken en waar mogelijk stroomlijnen zodat er zo min mogelijk dingen dubbel worden gedaan.’ De gemeenten laten een onderzoek uitvoeren door het bureau Berenschot: deze zal eind 2009 een advies uitbrengen.