Vrijheid
Het was een donkerzwarte week met een diepgrauwe rouwrand. Vrijdag 23 januari besloot de 20-jarige Belg Kim de G. uit Belsele dat hij onschuldige babies wilde vermoorden. Wild om zich heen stekend werden twaalf kinderen en leidsters van het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde verwond en overleden twee babies en een leidster. Wat zijn beweegredenen waren weet ik niet en hoef ik niet te weten: voor zo’n persoon mag alleen de hoogst mogelijke straf gelden.
Ook de vrijheid van meningsuiting kreeg deze week een douw. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de gekozen politicus Geert Wilders alsnog vervolgd moet worden voor “discriminatie en haatzaaien”. De tientallen organisaties en personen die een klacht hebben ingediend tegen Wilders, krijgen dus hun zin. Een half jaar geleden nog had Justitie besloten om niet tot vervolging over te gaan voor bijvoorbeeld de film Fitna. Heeft u de film gezien? Het is een aaneenschakeling van uitspraken van onder meer Moslimleiders, in combinatie met beelden van wereldgebeurtenissen. Ook de uitspraken om de Koran op een lijn te stellen met Mein Kampf vond geen genade in het oordeel van het Hof. Advocaat Gerard Spong reageerde: “Dit is een verheugende dag voor alle moslimgelovigen dat ze niet op de vuilnisbelt van het nazisme worden geplaatst.” Ik vraag me af: zou Spong volledige vrijheid van levensovertuiging hebben in landen waar het moslimgeloof de leidende religie is?
Op televisie werd aan mensen gevraagd wat ze van het besluit van het Hof vonden en een van hen antwoordde: “Ik mag die man niet”. Maar daar gaat het juist helemaal niet om. De dichter Voltaire verwoordde het indertijd heel goed: “Ik vind uw mening abject, maar ik zal uw recht blijven verdedigen deze mening te verkondigen.” Veel politici echter, met onze Minister-president voorop, laten weten: “Het recht van vrijheid van meningsuiting houdt op als je iemand beledigd.” En dat klopt dus niet, want er is altijd wel iemand die je beledigd. Zo zijn er mensen beledigd wanneer een vrouw een minirok draagt, weigeren personen tijdens een tv-programma aan tafel te zitten als er wijn op tafel staat en vinden mensen het een letterlijke doodzonde als je homoseksueel bent. De cabaretier Hans Teeuwen verwoordde het als volgt, terwijl hij op de “pijnbank” van de meiden van Halal lag: “Een belediging is vaak de waarheid die mensen niet willen horen. De grens van vrijheid van meningsuiting ligt bij geweld.”
Voor mij is de vrijheid van meningsuiting absoluut. Hebben gelovigen meer gelijk dan niet-gelovigen? Zeker niet. Als niet-gelovigen bij de hemelpoort worden tegengehouden, zullen ze zich zeker “een beetje dom” voelen, maar hoe zullen gelovigen zich voelen als er geen hemelpoort blijkt te zijn? Kortom, het gaat er niet om wie gelijk heeft: we hebben allemaal gelijk en hebben het ook allemaal fout.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home