Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2009

430 woningen voor ouderen en beperkten

LISSE – ‘We willen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning leven en daar zorg kunnen ontvangen.’ Met deze woorden gaf wethouder Jan Kippers (CDA) de kern aan van de nieuwe notitie ‘Wonen, zorg en welzijn: visie 2020 en uitvoeringsplan 2009 – 2011’ die hij dinsdag 26 januari openbaar maakte.

De gemeentelijke visie is opgesteld samen met organisaties als Stek, Eigen Haard, Rustoord en SWOL. Tot 2020 dienen nog 391 levensloopgeschikte woningen gebouwd te worden, waarbij een 24-uurszorggarantie geldt. Ook worden 17 kleinschalige clusterwoningen gebouwd voor senioren waarbij 24-uurszorg en toezicht wordt gegarandeerd. Naast de 13 woningen voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, komen er ook 8 woningen voor beschermd begeleid wonen voor mensen met psychische beperkingen.
Kippers vertelde verder: ‘In Lisse komen twee woonservicegebieden (Lisse Centrum en Poelpolder), met daarbinnen zeven zogeheten wijkservicepunten. Een wijkservicepunt kan een (tweedelijns) zorgcentrum, een (eerstelijns) dienstencentrum of een multifunctioneel gebouw zijn. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten. Daarnaast gaan Stek en Eigen Haard woningen geschikt maken, bijvoorbeeld door het optoppen van flats in De Poel.’ De wethouder waarschuwde: ‘De gemeente draagt zorg voor de regie, maar we gaan niet alles zelf doen. Het succes staat en valt met de medewerking van alle partijen.’ Overwogen wordt om een vrijwilligersconsulent die een en ander gaat begeleiden onder te brengen bij de SWOL.