Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2009

Extra overleg twaalf gemeenten ‘geen extra bestuurslaag’

STREEK – Er moet een denktank komen om een regioraadmodel te ontwikkelen, waarin per gemeente liefst twee raadsleden zitting nemen en (een afvaardiging van) alle griffiers. Dit advies komt voort uit de regioraadsconferentie van de griffiers van Holland Rijnland van 24 september 2008 en werd vorige week bekend gemaakt. ‘Het moet geen extra bestuurslaag worden en de democratische legitimering moet gegarandeerd zijn.’

Over het regioraadmodel wordt gesteld: ‘Het is van groot belang dat de raden hierover meedenken, zodat er vanaf het begin draagvlak wordt gecreëerd. Op die manier kunnen we een model ontwikkelen dat aansluit bij de beleving van de raden. Om te voorkomen dat er weer een extra vergadercircuit gaat ontstaan stellen we voor te gaan werken met een denktank waarin per gemeente een of twee raadsleden zitting nemen en (een afvaardiging van) alle griffiers. Vanuit de denktank gaan drie of vier werkgroepjes aan de slag met concrete punten.
De denktank start met het beschrijven van de probleemstelling. Van daar uit worden de deelonderwerpen uitgezet bij de werkgroepjes met als eerste aanzet drie onderwerpen: werken aan het vertrouwen met betrekking tot de relaties gemeenschappelijke regelingen, raden en colleges. Daarnaast worden de mogelijkheden voor een regioraad en het regionale proces onderzocht. Volgens dit voorstel zouden 24 raadsleden uit twaalf gemeenten zich hiermee bezig houden, maar ‘in de praktijk zullen de griffiers het meeste werk doen’, zo laat het advies weten. ‘De denktank komt drie keer per jaar bijeen en verwijst de besloten onderwerpen door naar de circa vier werkgroepen van zes tot acht raadsleden. Deze werkgroepen komen zes keer per jaar bijeen.’ De griffiers van Holland Rijnland willen begin 2010 een afgerond voorstel voorleggen aan de twaalf gemeenten, zodat de huidige en toekomstige gemeenteraden zich hierover kunnen uitspreken.