Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2009

Flinterdunne lijn tussen ludieke lol en onverantwoord gedrag

NOORDWIJKERHOUT – Het carnaval is voor alle deelnemers altijd een groot feest, maar onder die vele maskers en achter de alaafen gaat een complete organisatie schuil die de boel goed in het gareel moet houden. De grens tussen ludieke lol en onverantwoord gedrag is soms flinterdun en dan kunnen de gemoederen hoog oplopen.

Door Joep Derksen

Of de Tulpkabouters, een groep wagenbouwers, ook daadwerkelijk deel gaan nemen aan de optocht, hing zondag 15 februari echter aan een zijden draadje, zo laat Vreeken weten: “Zaterdag 14 februari waren we in De Schelft. Het was daar heel gezellig, maar er werd een klein foutje gemaakt. Er kwam per ongeluk een bord naar beneden en vervolgens zijn twee mensen heel hardhandig door de Kaninefaaten naar buiten gebracht. We wilden hier met z’n allen rustig over praten, maar dat gebeurde niet. We willen dat deze gebeurtenis goed opgelost wordt en dat excuses aan ons wordt gemaakt. Als dat namelijk niet gebeurd, dan rijden we met twee wagens wel mee in andere optochten, maar niet in de Kaninefaatenoptocht.”

Hardhandig

De voorzitter van de Kaninefaaten, Nol den Elzen, reageert op de uitlatingen: “Een van de twee jongens die dat bord hardhandig naar beneden trokken, gaf een Kaninefaat een klap voor de kop. Vier andere Kaninefaaten brachten die jongen vervolgens heel hardhandig naar buiten. Maar daar had hij zelf om gevraagd. Dit soort gedrag kun je niet tolereren. Je bent er met 200 vrijwilligers om een groots carnavalsfeest op te zetten. Dan mag er niet geslagen worden: dat is wangedrag en zal gestraft worden. Wij zeggen: je bent buiten en je blijft buiten.”

Den Elzen vervolgt: “Gisteravond heb ik diverse keren tegen de jongens gezegd: op dit moment gaan wij niet praten, pas als iedereen weer voor rede vatbaar is. En die zaterdagavond, waarbij veel alcohol genuttigd wordt, was dat niet het geval. De groepering waarvan de jongen is uitgezet, heb ik mijn telefoonnummers gegeven: als zij willen praten, zijn ze van harte welkom. Ik wacht het rustig af.” Over het dreigement om niet aan de Kaninefaatenoptocht deel te nemen: “Ik had ze wijzer gedacht om niet negatief naar buiten op te treden. Als ze bij ons niet meedoen, mogen ze in De Zilk ook niet meedoen. Baldadig zijn en spullen slopen wordt niet getolereerd.”