Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2009

“Je moet zo’n gebouw toch afzien voordat je er wat van kunt vinden”

NOORDWIJKERHOUT – Blijdorp-directeur Dorresteijn trekt dus de originaliteit van het ontwerp van Den Dulk in twijfel. Maar wat vindt de architect van het reeds afgebouwde savannehuis in de diergaarde Blijdorp, Menno Lam van LAM Architects uit Wageningen ervan? Lam is enige tijd geleden persoonlijk gaan kijken naar het Flamingo Partycentrum. Hij oordeelt: “Als je beide gebouwen naast elkaar zet, dan zien negen van de tien mensen veel overeenkomsten. Als je heel gedetailleerd gaat kijken, zie je de verschillen.”

Toeval of jatwerk? Op die vraag zegt Lam geen uitgesproken antwoord te kunnen geven: “In de diergaarde is men begonnen met het ontwerpen van het savannehuis in 2005. Het is lastig te zeggen of iemand dit gebouw al had gezien of dat beide ontwerpen onbewust parallel zijn bedacht. Inderdaad is de architectenwereld een klein wereldje, maar met 5.000 architecten in Nederland ken je niet iedereen. Maar het giraffenhuis is wel gepubliceerd in augustus 2008 en heeft in meerdere vakbladen gestaan. Ten tijde van het interview zou Den Dulk hiervan op de hoogte moeten zijn geweest. Als het ontwerp gekopieerd is, dan siert dat niet.”
Lam antwoordt op de vraag of hij actie gaat ondernemen: “Ik kan op dit moment nog niet beoordelen of we vereerd zijn niet. Pas als het gebouw helemaal af is en haar werkelijke vorm heeft, kun je hier daadwerkelijk een antwoord op geven. Wanneer het klaar is en ik ben in de buurt van Noordwijk, dan zal ik er ongetwijfeld langsrijden. Het lijkt me wel aardig om het te zien. Je moet zo’n gebouw toch afzien voordat je er iets van kunt vinden. Die aluminium lamellen zullen waarschijnlijk heel erg bepalend zijn in de vormgeving van het partycentrum. Als het de ruimte tussen de spanten dicht zet, gaat het veel meer op het savannehuis lijken, maar laten we gewoon afwachten wat er daadwerkelijk komt.”