Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2009

“De jeugd heeft de toekomst en de Bokkies zeker!”

Bokkies vieren 11-jarig bestaan

VOORHOUT – Dit jaar vieren de Bokkies een echt carnavalsjubileum: het is 11 jaar geleden dat deze jeugdafdeling van de Bokken het levenslicht zag. De allerhoogste dus om meer inzicht te geven in wie de Bokkies nu zijn en wat ze doen. Ivo van Kampen, Rogier Hoeijmans, Rik Okkersen, Ankie Jochemsz, John van Schooten en Frits van Arkel laten in een interview het achterste van hun tong zien. Geheel toepasselijk werden bokkenpoten bij de koffie geserveerd.

Door Joep Derksen

Van Kampen en Hoeijmans zitten vanaf het begin bij de Bokkies. Nog altijd behoren zij tot de grote stimulators en animators en samen met alle anderen hebben ze ervoor gezorgd dat de Bokkies niet meer weg te denken zijn in het Carnavaleske. “Tot 1998 was het carnaval eigenlijk alleen maar voor de 18-plussers”, zo laten ze weten. “De carnavalsactiviteiten behelsden onder meer een bejaardenmiddag, gehandicaptenevenement en klaverjassen voor 55plussers. We zijn met de Bokkies begonnen omdat er behoefte was aan een groter draagvlak voor de Bokken in het dorp.”

In eerste instantie werd een jeugdraad opgezet voor jongeren tussen 12 en 17 jaar, maar ondertussen is de doelgroep van de Bokkies verruimd naar de kinderen vanaf 6 jaar. Zoals iedereen weet bestond het fenomeen “Jeugdprinsenpaar” al sinds 1986, toen Yvo en Leonie deze eer voor het eerst mochten dragen. Maar in 1998 was het de eerste keer dat er een aparte jeugdprinsverkiezing gehouden werd: Anouk en Michel waren het allereerste paar dat onder auspiciën van de Jeugdraad werd aangesteld.

Draagvlak

Jochemsz: “De jeugdraad heeft echt gezorgd voor een verbreding van de vereniging en met de jeugdmiddag zijn ook de ouders weer actiever geworden. De redenen om de Bokkies op te richten waren: het vergroten van het draagvlak, een betere leeftijdsopbouw binnen de vereniging, een toename van het aantal leden, het uitbreiden van het activiteitenprogramma en een aanvulling van het programma voor de Prinsverkiezing. We hebben alle doelstellingen bereikt.” De jeugdraad heeft dan ook gezorgd voor een ander voordeel: een aantal van de jongeren stroomt door naar andere geledingen in de Bokken, zodat de carnavalsvereniging jong blijft. Zo is Van Kampen bestuurslid en is Hoeijmans lid van de Raad van 11. Overigens zitten er meer dan 11 mensen in de Raad van 11, zo licht Hoeijmans een tipje van de carnavalssluier op: “We willen namelijk bij evenementen altijd met 11 mensen aanwezig zijn en niet iedereen kan altijd op ieder noodzakelijk moment.”

De Bokkies staan na 11 jaar zeker niet stil. Een nieuwe ontwikkeling bijvoorbeeld is het instellen van een jongerenraad (voor de jeugd van 14 tot 18 jaar). “Met een Raad van 11, een jongerenraad en een jeugdraad hebben we een voltallige raad. Zo kunnen meer mensen doorstromen en betrokken worden bij bijvoorbeeld commissies.” En wat gaat er de komende 11 jaar gebeuren? “We willen onder meer de scholen in Oosthout meer betrekken bij het carnavalsgebeuren. Daarnaast hebben we plannen om jeugdclubs van verenigingen en scholen mee te laten doen met activiteiten als de Playbackshow, de carnavalsoptocht, et cetera. De jeugd heeft de toekomst en de Bokkies zeker!”