Over drugs, alcohol en veiligheid in het verkeer
VOORHOUT – De derde klas KTS-leerlingen kregen donderdag 12 februari welhaast een overdosis aan informatie over drank, drugs en veiligheid in het verkeer. In meerdere klaslokalen verspreid over de school vertelden ervaringsdeskundigen over wat verslavende middelen met je kunnen doen. De dag was succesvol, want menig leerling zal zich nu wel twee keer bedenken voordat ze een joint opsteken. Al was er geen 100% score: “Kost een gram heroïne 35 euro? Daar haal ik een stuk of tien joints voor!”
Door Joep Derksen
“Nederland is het enige land ter wereld waar je wiet mag roken. Ook in Jamaica mag het officieel niet”, zo liet de drugsexpert weten. Een leerlinge die zo te horen ongetwijfeld wel eens van een jointje geproefd heeft, gaf haar mening: “Blowen is misschien wel dodelijk, maar je moet het zelf weten. Het is toch niet zo gevaarlijk als LSD. De wiet is veel minder sterk.” Haar bezwaren werden weerlegd: “Wiet is net zo gevaarlijk als vijf tot 20 sigaretten en wordt almaar sterker gemaakt. Er zijn nu zelfs aparte klinieken opgezet voor jongeren tussen de 14 en 20 jaar die een psychose hebben opgelopen.” De leerlingen kregen vervolgens een overzicht voorgeschoteld van allerlei producten die verslavend zijn: koffie, cola, red bul, tabak, slaappillen, saridon: de lijst leek bijna eindeloos.
Buiten op het schoolplein legden vrijwilligers van de brandweer uit wat zijn deden, terwijl ze tegelijkertijd de inhoud van een brandweerwagen lieten zien. Dat het leven buiten de school niet stilstaat, bleek wel toen de brandweerlieden op stel en sprong hun lessen moesten laten voor wat ze waren en uit dienden te rukken voor een brandalarm elders. Zeer populair was de autosimulator midden in de hal: de jeugd verdrong zich achter de stoel om te kijken hoe de ene na de andere klasgenoot het parcours aflegde.Rechtsomkeert
Op naar het klaslokaal waar de AA’s (Anonieme Alcoholisten) hun verhaal deden. Dat werd niet op prijs gesteld: “U bent van de pers? Dan kunt u meteen weer rechtsomkeert maken.” Gelukkig gaf de AA’er geen les in etiquette. In een van de noodlokalen kregen de leerlingen vervolgens informatie over het ademanalyseapparaat, bij veel automobilisten bekend als “de blaasbalg”. De leerling Bas had zich aangemeld als vrijwilliger om voorafgaand aan de lessen meerdere glazen alcohol te drinken, om vervolgens de blaastest te doen.
Tegelijkertijd werd de leerlingen door een agent verteld over het rijden onder invloed: “Als je afspreekt dat je de Bob bent, en je gaat toch met alcohol achter het stuur zitten, dan ben je wat mij betreft een sukkel. Dan heb je poep in je hersens. Feestjes worden gezellig door gezellige mensen, niet door de drank. Als je als beginnend bestuurder twee glazen bier op hebt, dan ben je het bokkie. De klos dus. De goedkoopste boete voor rijden onder invloed is 120 euro als je op de brommer rijdt en 250 euro als je met de auto bent. Daarnaast sta je tien jaar lang bij ons in het systeem en sta je bij een antecedentenonderzoek genoteerd met een verkeersmisdrijf.”
Desgevraagd lieten de leerlingen Michael de Vroomer (15) en Rudy Werkhoven (17) weten dat ze tevreden waren over hetgeen ze te horen kregen: “Het meeste was wel informatief, al werden er ook dingen verteld die ik al wist. Alleen die EHBO-film was heel oubollig en uit de jaren ’80. Wat we geleerd hebben? Over het brommercertificaat; wat je wel en niet mag doen en dat de kosten hiervoor weer hoger worden.” Over de drugsinformatie: “Die verhalen werken wel om niet aan drugs te beginnen. We krijgen er zo veel informatie over en tot nog toe dacht je niet zo veel na over de gevolgen van het gebruiken.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home