Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2009

Weet wat je (vr)eet

VOORHOUT – Het Tienerwerk Voorhout en Willem Vogels hebben de handen ineengeslagen. Deze samenwerking heeft geleid tot het succesvolle project “Weet wat je (vr)eet. Negentien kinderen van 11 en 12 jaar maken enkele weken lang kennis met de geneugten van het koken en alles wat daarbij komt kijken.

Door Joep Derksen

Vogels vertelt hierover: “De kinderen zijn verdeeld in drie groepen, waarbij ze afwisselend koken, een menu opstellen en een menu in boekvorm maken. Iedere week behandelen we verschillende thema’s, zoals kruiden of aardappelen. Aan de hand van dat thema breng ik ze ook wat basisvaardigheden bij, zoals hoe je een aardappel moet schillen.”

Vogels is dinsdag 10 februari samen met zijn kookassistentes Cora, Iris en Liza al druk bezig met de voorbereidingen en ook de kinderen hebben er zin in. Klokslag vier uur zitten ze aan de grote bar, in gespannen afwachting van wat komen gaat. Van een Voorhouts kwartiertje is vandaag geen sprake. Deze dag gaan de kinderen zich bezighouden met het maken van tomatensaus, pannenkoek met spek en appel en een bijzondere specialiteit: fruitijs. Bij dit recept is vanille-ijs in een halve ananas, kokosnoot of ander exotisch fruit gestopt.

Jongerenwerker Johan Braaksma is zeer tevreden over dit succesvolle project, zo laat hij weten: “We willen hier in @Hok elke keer weer wat nieuws neerzetten en iedere dinsdag is er wel een andere activiteit. Zo beginnen we in maart het project ‘Get the picture’, waarbij kinderen informatie krijgen over fotograferen. Ook hebben we begin maart het ‘Pimp up je centrum’, waarbij de jongeren zelf een multifunctioneel podium in elkaar gaan zetten en beschilderen. In mei beginnen we met een graffitiproject.”
Vogels besluit: “Elke week probeer ik de kinderen wat bij te brengen over gezond eten en het eigen lichaam. Over twee weken hebben we een smaaktest en krijgen de kinderen een smaakdiploma. Ook worden de uitgewerkte recepten die dan zijn samengebonden in een boekje gepresenteerd.”