Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2009

“Zonder voedselbank zouden we honger lijden”

VOORHOUT – Mensen die vinden dat de voedselbank overbodig zijn, zullen onmiddellijk genezen als ze een keer op donderdagmiddag het uitgiftecentrum bezoeken. Daar krijgen mensen bij wie het geluksdubbeltje op de verkeerde kant is gevallen een wekelijkse doos met boodschappen. “Als ik thuis kom staan de kinderen om me heen en vragen me: ‘Wat heb je voor cadeautjes meegenomen’?”

Door Joep Derksen

Er wordt wel eens gezegd dat alle taboes in Nederland zijn doorbroken, maar dat klopt niet. Geen enkele ontvanger van een voedselbankpakket wil met zijn of haar naam in de krant komen te staan. De ontvanger van het pakket op deze foto is dan ook een vrijwilliger die vijf pakketten ophaalt voor mensen uit zijn dorp.
“Laura” vertelt over het voedselpakket: “Het is iets extra’s dat ik heel goed kan gebruiken. Ik ben net gescheiden: mijn man heeft me met schulden achtergelaten en nu zit ik in de schuldsanering. Ik moet van 60 euro per week leven en dat is heel weinig. Ik ben echt blij dat ik het krijg.” Ook de man die zich per fiets komt melden, is “heel erg blij” met de doos vol met boodschappen: “Er zitten dingen bij die ik nooit zou kunnen kopen voor mijn kinderen. Ik maak ruim een jaar gebruik van de voedselbank, maar wil het voor niemand weten. Ook niet voor mijn kinderen. Als ik thuis kom met de boodschappen, gaan de kinderen om me heen staan en vragen me: “Wat heb je voor cadeautjes meegebracht?” Momenteel zit ik in het budgetbeheer, maar ik heb ook werk. Echter, van het geld dat ik verdien ontvang ik maar een bepaald basisbedrag. Deze boodschappen zijn absoluut een noodzakelijke aanvulling. Als we dit niet zouden krijgen, hadden we echt honger geleden. Het is fantastisch dat dit er is en dat deze mevrouw (die ook niet met haar naam in de krant wil, JD) haar garage beschikbaar stelt. Ze heeft een heel groot hart.”