Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2009

Asbest nabij woningen Van Speykstraat

LISSE – Door de aanwezigheid van asbest, lood en zink komt er geen waterpartij op het grasveld tussen de flats van de Van Speykstraat 64-134 en de Ringvaart. Op basis van bodemonderzoeken is gebleken dat de bodem dermate verontreinigd is met deze gevaarlijke stoffen. Hierdoor zou het onverantwoord zijn om de bodem af te graven en er een waterpartij aan te leggen, zo liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) dinsdag 21 april weten.

Brekelmans: ‘De verontreiniging die is aangetroffen komt van de vroegere huisvuilstortlocatie aan de Gerard Doustraat. Van deze plek werd het verontreinigde materiaal in een aantal jaren tot 1968 gebracht naar de locatie waar het nu ligt. Vervolgens is het afgedekt met een laag van 60 cm schone grond. Zolang het onder deze laag zand blijft liggen, is er geen sprake van gevaar voor mens en dier. Het is een fors gebied, waarop die vervuilde grond ligt, maar zolang je niet graaft is er niets aan de hand. Paniek is dus niet nodig. Na het constateren van de bodemverontreiniging hebben we in overleg met STEK besloten de waterpartijen te verplaatsen nabij de flats van de Van Speykstraat 136-352.’

De grond zelf wordt niet gesaneerd, maar de gemeente laat de huidige situatie voortbestaan in verband met de hoge kosten en het feit dat de lood, zink en asbest onder een laag van 60 cm ‘schone’ grond ligt. Brekelmans: ‘We willen geen onrust, maar ook niet het verwijt krijgen dat we dit nieuws niet naar buiten brachten.’
Overigens blijkt uit onderzoek dat er ook ‘(lichte) verontreinigingen’ aangetroffen zijn op de locatie achter de Van Speykstraat 136-152. De gemeente is van plan deze grond af te graven ten behoeve van de daar aan te leggen waterpartijen. Op maandag 15 juni om 20:00 uur wordt op het gemeentehuis een informatieavond georganiseerd voor de circa 450 bewoners die in de 151 appartementen wonen aan de Van Speykstraat 64-134.