Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2009

“Heb de moed om je naam prijs te geven!”

Lintenknipper bezoedelt herdenking Oud-Indiëgangers

SASSENHEIM – “Mogen wij onze 6200 gesneuvelde mededienstplichtigen in onze gedachten herdenken?!” Deze door Oud-Indiëganger Koos Hoogervorst uitgesproken zin was geen vraag, maar een hartstochtelijke uitroep. Laaiend is hij vanwege de diefstal van het lint van de Oud-Indiëgangers dat aan de herdenkingskrans vast zat. Ook twee jaar geleden verwijderde een onverlaat het herdenkingslint, wat erop wijst dat hier sprake is van een doelgerichte actie tegen de dienstplichtige soldaten die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog naar het voormalige Nederlands Indië afreisden.

Door Joep Derksen

Hoogervorst (83) is oud-militair en lid van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI) en hij zet zich al jaren in voor de herdenking. Hij zorgt voor de krans en het bijbehorende herdenkingslint. “Deze herdenking loopt al jaren en wij veteranen uit Indië wilden er ook bij zijn. In eerste instantie bezochten we deze herdenkingen als toeschouwer en niet ons uniform, maar we hebben zo’n twintig jaar geleden de burgemeester en wethouders gevraagd om een monument voor de mensen die in Indië zijn overleden. Deze stenen plakkaten staan sinds 1992 op de huidige locatie bij het oude gemeentehuis.”

Maandag 4 mei werden net als ieder jaar kransen gelegd voor hen die vielen. Aan ieder bloemstuk, die gelegd waren door onder meer de gemeente, politie en schoolkinderen, was een lint bevestigd. Alle linten bleven onaangetast, behalve het lint van de Oud-Indiëgangers, dat door een onbekende is gestolen. Hoogervorst merkte de diefstal direct de volgende dag: “Ik verstevig ieder jaar de kransen de dag na de plaatsing, zodat ze blijven staan. Toen ik op 5 mei in de ochtend aan kwam fietsen, kreeg ik een enorme optater: het lint was weer weg, net als twee jaar geleden. Ik was laaiend en diep teleurgesteld. Wat voor rancune heeft iemand die dit doet? Wij waren dienstplichtig en moesten naar Indië toe van onze democratisch gekozen regering. Er zijn 6.200 van ons daar gesneuveld en overleden: mogen wij hen dan in onze gedachten herdenken en hiervoor bij elkaar komen?! Ik heb er geen woorden voor.”

Nieuw lint

Hoogervorst is er de man niet naar om zich op de kop te laten zitten en hij nam onmiddellijk actie door naar Duineveld Drukkerij te fietsen. Dit bedrijf maakte direct kosteloos een nieuw lint dat de ultrasenior weer aan de krans hing. Hij laat weten: “Ik laat me door deze eenmansactie niet ontmoedigen! Ik controleer de kransen iedere dag en de politie gaat ’s nachts extra controleren. Dan vangen ze die boeven hopelijk.” Op een mildere toon: “Ik hoop dat de dader tot inzicht komt en dit niet meer doet. Als hij of zij een dialoog met ons aanwil, dan doen we dat graag: met praten komen we er uit. Maar die persoon moet wel de moed hebben om zich prijs te geven.”

Steun
De Oud-Indiëgangers krijgen steun vanuit alle geledingen van de maatschappij. Zo schreef gemeenteraadslid Albert Vink in zijn weblog onder meer: “Natuurlijk heeft deze lintenknipper weer geen briefje opgehangen met de reden waarom hij of zij dit nu doet. Trouwens, welk recht heb je om dit te doen? Blijf met je jatten van andermans spullen af. Waar is je respect gebleven? Wie kan mij tippen over het verdwijnen van de linten?”