Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

Geen ISD-huisbezoeken voor 70-plussers

LISSE – Een motie van D66 om de ISD-indicering voor 70-plussers te laten gebeuren middels huisbezoeken en niet door een telefonisch interview, kreeg geen enkele steun van de andere partijen. Dit bleek tijdens de vergadering van de gemeenteraad op donderdag 2 juli.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) stelde: ‘Bij het telefonisch indiceren zijn er regelmatig misverstanden. Dit is niet in het belang van een zorgvuldige indicatie. Een huisbezoek aan oudere WMO-klanten van boven de 70 jaar ten behoeve van het indiceren in het kader van de WMO/Hulp in het huishouden doet meer recht aan het door de gemeenteraad gewenste maatwerk.’

Verburg kreeg weinig steun. Gemeenteraadslid Hans Bet (PvdA): ‘Ik herken deze problematiek. Het indiceren door ISD levert grote problemen en veel onvrede op. Soms is er een huisbezoek nodig en wordt dat niet gedaan. Aan de andere kant heeft de ISD maar een beperkte capaciteit. Met huisbezoeken loop je het risico dat de wachttijden voor zo'n huisbezoek oplopen. Je moet de ISD wel de ruimte geven hierin flexibel te handelen. Er zijn mensen boven de 70 die uiterst helder zijn. Ik ben het eens met de strekking van meer aandacht voor redigeren, maar wil de ISD niet in een strak keurslijf stoppen.’ Gemeenteraadsleden Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) en Marianne Entrop (VVD) waren van oordeel om per geval te bekijken of een huisbezoek nodig is. Gemeenteraadslid Joke Vermeulen (CDA): ‘Persoonlijke huisbezoeken gaan ontzettend in de papieren lopen en zijn vaak niet nodig. Deze motie gaat ons iets te ver.’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): Ik ben het eens met mevrouw Vermeulen. De meeste mensen van 70 jaar kunnen een normaal telefoongesprek voeren.’ D66 kreeg geen enkele steun van de overige partijen bij haar motie.