Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2009

Burendag voor betere integratie

“Het zou prettig zijn als de buren eens gedag zeggen”

VOORHOUT – In het kader van Burendag op zaterdag 26 september organiseert ’s Heeren Loo een samenzijn met alle buren aan de Dirk Verhaghenstraat en de nabijgelegen wegen. Cliëntcoördinatoren Nathalie Smeltink, Mariska Harings en teammanager Astrid van der Voort willen hiermee bereiken dat er meer communicatie komt tussen de in totaal veertig bewoners met een beperking en de bewoners in hun omgeving. “Sommige mensen durven niet eens bij ons naar binnen te kijken.”

Door Joep Derksen

Het evenement “Burendag” is opgezet door het Oranjefonds in samenwerking met Douwe Egberts en heeft als doel mensen meer met elkaar in contact te laten komen. Het initiatief van de begeleidsters kan in ieder geval rekenen op een sponsorbijdrage van 600 euro voor de dekking van de kosten. Op het pleintje van de Hooghe Bergh vinden die zaterdag namelijk een keur aan activiteiten plaats. Zo is er voor de kinderen een clown, luchtkussen, draaiorgel en een popcornautomaat. Ook worden er spelletjes georganiseerd als snoephappen, koekhappen en touwtrekken.

Smeltink (28) en Harings (30) laten weten: “Alle buren die meedoen, nemen hapjes en drankjes mee. We hebben de bewoners van tachtig woningen uitgenodigd, maar slechts vijf mensen hebben positief gereageerd.” Deze respons is toch wat teleurstellend, want de cliëntcoördinatoren hopen om meer integratie in de wijk te realiseren en en passent ook meer vrijwilligers te enthousiasmeren om eens per zoveel weken wat tijd met een cliënt door te brengen.
“Van onze cliënten krijgen sommigen wel veel bezoek, maar anderen vereenzamen. Voor hen zou een uitstapje naar een zwembad of een wekelijkse wandeling een welkome afwisseling zijn.” De beide dames hopen dat de burendag bereikt dat hun cliënten geaccepteerd worden als volwaardige bewoners in de buurt: “Het is voor iedereen leuk om contact te hebben met de buren. Mensen durven soms niet eens bij ons naar binnen te kijken. Het zou al heel prettig zijn als sommige buren gewoon eens gedag zeggen als ze ons tegen komen.”