Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2009

Warmonds hoogtepunt van het jaar

Kunst, zeilen en golfen

WARMOND – Exposities, zeilen, golf en een kunstmarkt: duizenden mensen togen naar het dorp om getuige te zijn van alles wat het leven zo mooi maakt. Onder de slogan ‘Warmond leeft’ was er van alles te beleven op zondag 30 augustus. Het was inderdaad heerlijk genieten, want overal in het dorp was wel wat te beleven.

Zo bezochten meer dan 1.500 mensen het Huys te Warmond, waar in het kader van 75 jaar Zuid-Hollands Landschap een optreden werd gegeven door onder meer het Eurokoor. Terwijl het publiek zich de ogen uitkeek bij een van de stands, brachten de dames en heren van het koor de mooiste muziek ten gehore. Veel bezoekers namen de gelegenheid te baat om lekker in het gras te zitten en de muzikale klanken over zich heen te laten gaan. Maarten Laming, boswachter, is een van de mede-organisatoren: ‘We zijn een natuurorganisatie en we willen hiermee laten zien wat er op een landgoed allemaal kan.’ Alle bezoekers die een flyer van het Zuid-Hollands Landschap bij zich hadden, kregen een gratis zakje narcissenbollen. Laming: ‘Dat zijn stinse planten die op een landgoed thuis horen. Ze zien er namelijk heel chique uit en dat is de reden waarom ze honderden jaren geleden uit het buitenland zijn geïmporteerd.’

Iets verderop, in het centrum van Warmond bij de pomp, genoten de mecenassen van schilderijen, sieraden en keramiek. De kunstmarkt, georganiseerd door de Vereniging Het Oude Raadhuis, trok veel bezoekers, waarbij iedereen op zoek was naar dat ene unieke kunstvoorwerp. Het was overigens wel oppassen geblazen, deze zondag. Want overal door het dorp op de groene weilanden liepen in totaal 155 deelnemers aan de tiende editie van de Warmond Golf Special. De Oegstgeestse Rotary organiseert dit jaarlijkse golfevenement over 24 holes ten bate van het goede doel. Initiator Jacques Staal neemt op het eiland Koudenhoorn, waar een golfbal vijftig meter over het water richting de hole geslagen moet worden, nog een haring en een borreltje. Al genietend vertelt hij: ‘Dit jaar hebben we 29.000 euro opgehaald en de netto opbrengst is 15.000 euro voor ziekenhuizen in Kenia en Tanzania. In de afgelopen tien jaar hebben we al 160.000 euro netto opgehaald.”

Terwijl de golfers afslaan, komen de eerste platbodems langs varen op weg naar de start voor de Gouden Gaffel zeilwedstrijden. Kijkend naar de experts lijkt het besturen van zo’n boot een fluitje van een cent, maar enkele deelnemers zijn duidelijk minder bedreven en op zo’n moment staan de beste stuurlui natuurlijk altijd aan wal. En dan zijn er ook nog booteigenaren die tijdens de start van de Gouden Gaffel tussen de deelnemers door moeten varen. Zoals de schippers van de Hamerhaai en de Geuzenvalk, die beiden opbotsten tegen de platbodem Josephine. Aan de andere kant zorgde dit gebeurtenisje ook weer voor extra kijkgenot. Het enige punt wat jammer is van ‘Warmond leeft’ is dat we nu nog een jaar moeten wachten tot de volgende editie.