Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 oktober 2009

Holland Centraal staakt radio-uitzendingen

“Het lokale nieuws blijft”

STREEK – De Stichting Holland Centraal heft haar radio- en kabelkrantdiensten uitbesteedt aan het bedrijf Rudeboy Media, dat onder de naam Unity-FM de uitzendingen op zich neemt. “We willen een duidelijk muziekbeleid met veel lokaal nieuws brengen”, zo laat Rudo Slappendel, eigenaar/exploitant van Rudeboy Media weten.

Door Joep Derksen

Unity-FM verzorgt al langere tijd de lokale omroepprogramma’s voor Kaag & Braassem en Leiderdorp en Slappendel heeft er alle vertrouwen in dat zijn bedrijf aan de verwachtingen van de Duin- en Bollenstreek kan voldoen. Hij informeert: “We hebben Holland Centraal niet overgenomen; de Stichting Holland Centraal blijft bestaan en zij hebben de radio en de kabelkrant aan ons uitbesteed. We zijn een professionele lokale omroep met een duidelijk muziekbeleid die het lokale nieuws brengt en onze programmering loopt van 07:00 tot 23:00 uur door de week. In het weekend komt daar nog extra aandacht voor sport en cultuur bij. Van de 16 programma’s van Holland Centraal, zijn er 13 gebleven.’

De gemeente Teylingen was verrast door het nieuws dat Holland Centraal de uitzendingen had overgedragen. Een woordvoerder laat namens wethouder Bert Homan weten dat er nog veel vragen open staan. “Hoe Unity-FM aandacht aan Teylingen zullen (blijven) besteden is ons nog niet bekend. Holland Centraal heeft aangegeven verder te willen professionaliseren. Dat juichen wij toe, maar wij maken ons zorgen over het feit dat veel radioprogramma's over Teylingen door vrijwilligers worden gemaakt (zoals Goedemorgen Bollenstreek). Of de professionalisering betekent dat deze programma's ook verdwijnen is ons niet bekend. Hoe Teylingen belicht blijft worden (radio, tv, teletekst) is ons nog niet duidelijk gemaakt door Holland Centraal.”

Zorgen

Slappendel kan veel van de zorgen wegnemen: “De laatste maanden was al heel weinig nieuws te horen op Holland Centraal. Wij gaan dit uitbreiden; zo beginnen we ’s ochtends met Unity Up2Date, dat in de middag wordt ververst. De zorg van de wethouder dat er minder aandacht voor de gemeenten zal zijn, is onterecht. Er is altijd genoeg nieuws uit Teylingen te melden. We willen heel graag met de wethouder in gesprek en hem uitleggen dat we niet één regionale omroep zijn, maar verschillende edities hebben.”
In mei kwam het nieuws naar buiten dat enkele initiatiefnemers een lokaal uitzendstation “Omroep 8” hadden opgericht. Hoe staat het met deze ontwikkelingen? De gemeentelijk woordvoerder laat weten: “We weten niet of omroep 8 actief kan worden in Teylingen, omdat Holland Centraal ons nog geen duidelijkheid heeft gegeven. Ook weten we niet of de constructies zoals nu door Holland Centraal bedacht, volgens de mediawet toegestaan is.”