Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2009

“Diarree aan amendementen”

LISSE – Het verloop van de vergadering van 2 juli waarin de kadernota besproken werd, is niet naar de wens van de gemeenteraadsleden gegaan. Dit blijkt uit een evaluatie, waarvan de gegevens op maandag 2 november tijdens een vergadering van het raadspresidium openbaar werden gemaakt.

De klacht dat er te weinig over de kadernota te lezen was in de lokale media, werd door de politiek breed gedragen. Daarnaast kwamen nog enkele opmerkelijke uitspraken boven water. ‘De diarree aan amendementen leverde een chaos op. De inleidingen waren soms te lang, ondanks gemaakte afspraken’, zo stelde het CDA.

‘Andere fracties hebben waarschijnlijk de algemene beschouwingen van de overige fracties niet gelezen. Daarom is het wellicht beter om de algemene beschouwingen toch maar weer voor te lezen’, oordeelde de VVD. De SGP/ChristenUnie: ‘Het maken van algemene beschouwing heeft niet zo veel zin meer. Het college reageert niet meer op de gemaakte opmerkingen. Amendementen werden niet verdedigd of bediscussieerd. Voor de publieke tribune was het daardoor niet te volgen.’

Nieuw Lisse stelde voor om een extra overlegvergadering te hebben waarin fractievoorzitters de onderwerpen met elkaar afstemmen. De PvdA bekritiseerde de tijdsduur van de vergadering: ‘Een strakke bewaking van de tijd is noodzakelijk, maar dat kan wel leiden tot het afkappen van interessante debatten. Debatpunten konden voorafgaand aan de vergadering niet in de fractie besproken worden. Daardoor was er geen verdieping in het debat. De kwaliteit van de ingebrachte punten was niet altijd geweldig.
D66 oordeelde dat ‘de proef om de algemene beschouwingen niet meer toe te zenden, geslaagd was, al moet de afstemming met de overige fracties beter. Het college mengt zich nog al eens te vroeg in het debat. Eerst moet er een debat zijn met de raad en dan pas is er gelegenheid voor het college om deel te nemen.’