Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2009

“We hebben geen fouten gemaakt”

Bestuurslid Andries Paats oordeelt positief over handelwijze ActiVite

VOORHOUT – Tijdens zijn presentatie voor de pers gaf Andries Paats, lid van de Raad van Bestuur van ActiVite aan dat hij “het niet relevant vond de gelopen zaken te benoemen. Die liggen achter ons en wij willen de oplossing realiseren.” Zo gemakkelijk komt de organisatie er echter niet mee weg, want er zijn wel degelijk zaken die duidelijk gemaakt moeten worden.

Door Joep Derksen

Pas in november 2009 is er een oplossing gekomen die ervoor zorgt dat alle bewoners terug mogen naar de nieuwe Agnes. Al in het eerste kwartaal van 2008 ging ActiVite er echter van uit dat 19 bewoners met een lichte zorgvraag niet terug konden keren naar het dorpscentrum. Dit werd de ultrasenioren pas in juli 2009 medegedeeld, waarbij werd verteld dat gezocht werd naar oplossingen om deze 80- en 90-plussers elders onder te brengen. Na grote politieke druk is ActiVite nu wel bereid om de portemonnee te trekken.

Waarom is de oplossing voor de verhuizing van de oud-Agnesbewoners met bijna twee jaar uitgesteld? Paats: “Het oordeel over de visie die onze rechtsvoorganger LAS had, veranderde door de toenemende zorgvraag. De stap naar extramuraliseren is te groot gebleken. Vanwege die toegenomen zorgvraag hebben de mensen meer aandacht en begeleiding nodig. In januari 2008 was het project in volle gang en we zeiden: ‘Dit project loopt en dat laten we lopen’. Dan kom je op het punt waarop je je afvraagt of de zorgvraag en de bouw wel bij elkaar aansluiten. Het was onmogelijk om dit probleem even te herstellen.”

Gordijnen

Jarenlang is tegen de bewoners gezegd dat ze terug mochten keren naar de nieuwe Agnes. ActiVite was al sinds januari 2008 van mening dat dit niet zou kunnen gebeuren. Toch heeft het anderhalf jaar geduurd voordat de bewoners over dit standpunt geïnformeerd werden. Ondertussen werden wel verwachtingen verwekt over de aanstaande terugkeer naar het centrum, onder meer vanwege het feit dat de bewoners hun nieuwe gordijnen en vloerbedekking mochten uitzoeken. Heeft ActiVite de bewoners niet gewoon misleid? Paats: “We hebben hen niet misleid. Ze hebben gordijnen uitgezocht, dus dat hoeven ze nu niet meer te doen. Gisteren sprak ik met de bewoners en mantelzorgers en ze zijn allemaal blij en opgelucht dat de verhuizing doorgaat.”

Wat is het leermoment geweest voor ActiVite? “Dat we ons bij de start van een bouwprogramma erop focussen dat de bouw past bij de zorgvisie”, aldus Paats. Hiermee beantwoordt hij niet de vraag, die natuurlijk gaat om het leermoment over de periode sinds januari 2008. Paats: “We hebben met de afgelopen ontwikkelingen voordeel in verband met de plannen voor Liduina en de Schutse. Voor deze gebouwen bestond dezelfde visie als voor de Herenstaete, maar dat gaan we wijzigen.”

De vraag over het leermoment wordt anders gesteld: Heeft ActiVite fouten gemaakt? Paats is even stil. Dan zegt hij: “Als je niet werkt, maak je geen fouten, maar als je je nek uitsteekt, kan er iets misgaan. We hebben ons maximaal ingezet. Ik kan niet zeggen dat we echt fouten gemaakt hebben.”